objavljeno 10.11.2011. 12:00:26
POZITIVNE PROMIJENE

Očinstvo pomaže pri prestanku pušenja

Znanstvenici su ustanovili da rođenje djeteta pozitivno utječe na očevo devijantno ponašanje, prestanak pušenja, te konzumiranje alkohola i opojnih droga

Fotografija vijesti

Nije novost da očinstvo mijenja sve, no novo istraživanje pokazalo je kako su promijene puno dalekosežnije od ustajanje tokom noći kako bi se uplakanom potomku promijene pelene. Znanstvenici su ustanovili da rođenje djeteta pozitivno utječe na očevo devijantno ponašanje, prestanak pušenja, te konzumiranje alkohola, piše Time.

Istraživanje je provedeno na 191 muškarcu koji su u djetinjstvu bili vrlo problematični, a promatranje njihovog ponašanja trajalo je 20 godina, od 12 do 31 godine.

Znanstvenici su u tom periodu uočili kako su nakon rođenja djeteta nastupile drastične promijene u njihovom dotadašnjem ponašanju, sudjelovali su u manje zločina, te su smanjili pušenje i konzumaciju alkohola.

„Ovo istraživanje pokazuje kako očinstvo može promijeniti muškarce sa devijantnim ponašanjem i omogućiti intervenciju jer izgleda da su novopečeni očevi podložniji sugestijama i pozitivnim promjenama u svojem ponašanju", rekao je David Kerr, voditelj istraživanja profesor na sveučilištu u Oregonu.

Znanstvenici su svake godine intervjuirali sudionike istraživanja i tražili od njih da se izjasne o konzumiranju opojnih droga i alkohola, uhićenjima te pušenju cigareta.

Rezultati su pokazali da muškarci koji su postali roditelji u svojim 20-ima i ranim 30-ima imaju najveći pomak u ponašanja, dok je kod očeva tinejdžera pozitivan pomak bi vrlo malen. No, s godinama kako su sazrijevali sve manje su sudjelovali u zločinima, te su se polako odricali alkohola i cigareta.

10.11.2011. 12:00:26
http://m.metro-portal.hr/ocinstvo-pomaze-pri-prestanku-pusenja/65329/