objavljeno 24.11.2008. 14:55:55

Obnova paškog starog mosta

Fotografija vijesti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta otvorio je danas radove na obnovi i rekonstrukciji paškoga gradskog mosta, spomenika kulture iz 15. stoljeća, koji je jedini most u venecijanskom stilu sagrađen izvan Venecije.

Vrijednost radova je 11 milijuna kuna, a financiraju ih Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 60 posto, odnosno 6,6 milijuna kuna, te Ministarstvo kulture i Grad Pag sa po 20 posto, odnosno svaki 2,2 milijuna kuna.

"Gradski most je povijesni dio grada Paga koji povezuje povijesnu jezgru grada, nekada s magazinima soli, a danas s prigradskim naseljima. Danas se most nalazi u derutnom stanju, a cilj nam je vratiti mu nekadašnji izgled i staviti ga u funkciju. Rekonstrukcijom će novi most biti viši za 150 centimetara i tako će se omogućiti prolaz i većim brodicama u uvalu", kazao je paški gradonačelnik Andrej Bukša.

Ministar Kalmeta je istaknuo dugogodišnju dobru suradnju grada Paga i Ministarstva u realizaciji gospodarskih, društvenih i turističkih objekata, te najavio dva nova projekta, kao što su paška zaobilaznica i proširenje ceste kroz mjesto Dinjišku.

Paški gradski most će u prvoj fazi biti dovršen do početka turističke sezone 2009. godine, a radovi na potpunom dovršetku rekonstrukcije mosta predviđeni su za početak turističke sezone 2010., rekao je ministar Kalmeta.

U prvoj fazi radova bit će izvedena armirano-betonska konstrukcija, a u drugoj će most biti obložen kamenom.

Gradski most, stoljećima ponos Paga, bio je visok dvanaest metara i imao je dva visoka luka kroz koje su prolazili jedrenjaci. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 14:55:55
http://m.metro-portal.hr/obnova-paskog-starog-mosta/13262/