objavljeno 23.03.2015. 13:55:00
PRESEDAN

Obami je dosta Izraela?

Sjedinjene Države neće se u ponedjeljak obratiti prisutnima na UN-ovu forumu koji se održava u sklopu godišnje rasprave o kršenjima ljudskih prava na palestinskim teritorijima

Obama više ne želi braniti Izrael
Obama više ne želi braniti Izrael (Arhiva)

Barack Obama već neko vrijeme šalje signale da mu je dosta neupitnog podržavanja Izraela, a sad kad je Netanyahu dobio izbore na paroli "Nema države za Palestince", izgleda da mu je prekipjelo.

Naime, Bijela kuća je poručila da se neće obraćati prisutnima na UN-ovom forumu u sklopu godišnje rasprave o kršenjima ljudskih prava na palestinskom teritoriju.

Riječ je o potezu bez presedana u radu foruma za ljudska prava koji čini 47 zemalja članica. Naime, Washington u debatama uvijek brani Izrael, a današnja je odluka uslijedila nakon nekoliko signala kojima Obamina administracija "revidira" odnose sa židovskom državom.

"Američko izaslanstvo danas neće sudjelovati u raspravi o Palestini", odgovorio je američki glasnogovornik za Reuters u Ženevi na pitanje o debati, no nije rekao drugih pojedinosti.

Saveznici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju su ocijenili da je njegovo poricanje palestinske države potaknulo nastanak jaza s Bijelom kućom, no američkog predsjednika Baracka Obamu okrivljuju za kritike bez presedana

23.03.2015. 13:55:00
http://m.metro-portal.hr/obami-je-dosta-izraela/90786/