objavljeno 02.11.2009. 23:26:20
novo poglavlje

Obama pozdravio Karzaijevu pobjedu

Protukandidat Abdulah se povukao iz osobnih razloga čime je Karzai direktno stao na čelo Afganistana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je pozdravio ponovni izbor afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, te pozvao na otvaranje novog poglavlja u odnosima dviju zemalja, na borbu protiv korupcije i ozbiljnije napore na izgradnji afganistanske vojske.

"Naglasio sam da to treba biti točka u kojoj ćemo početi pisati novo poglavlje temeljeno na poboljšanoj vladavini" zemljom, kazao je Obama govoreći novinarima u Bijeloj kući o telefonskoj čestitci koju je uputio Karzaiju.

Obama je također kazao da je pozvao Karzaija na "puno ozbiljnije napore na iskorjenjivanju korupcije", kao i na "zajedničke napore na ubrzavanju obuke afganistanskih snaga sigurnosti".

Obamina poruka solidarnosti s Karzaijem, kojeg je Neovisno izborno povjerenstvo (IEC) proglasilo pobjednikom izbora nakon odustajanja protukandidata Abdulaha Abdulaha od drugog kruga 7. studenoga, dolazi u vrijeme kada Bijele kuća razmatra odluku o slanju desetaka tisuća dodatnih američkih vojnika u Afganistan.

Bijela kuća je stala iza legitimiteta afganistanskog izbornog procesa, ističući da se Abdulah povukao iz političkih i osobnih razloga.

Suočen s nizom pitanja o vjerodostojnosti Karzaija kao partnera SAD-a nakon što su izbori za predsjednika odlučeni za 'zelenim stolom' a ne na biralištima, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs kazao je u ponedjeljak kako je očito da je "povlačenje Abdulaha njegova osobna, politička odluka vezana uz drugi krug", podsjećajući da je u prvom krugu znatno zaostajao za Karzaijem i nakon uklanjanja nevažećih listića, odnosno da bi u drugom krugu vjerojatno bio poražen.

Abdulah je svoje povlačenje objasnio sumnjom u slobodne i poštene izbore u drugom krugu, ako će ih nadzirati izborno povjerenstvo umiješano u lažiranje prvog kruga 20. kolovoza. (hina/metro-portal)

02.11.2009. 23:26:20
http://m.metro-portal.hr/obama-pozdravio-karzaijevu-pobjedu/25586/