objavljeno 08.09.2009. 00:23:35
spasitelj amerike

Obama obilježio Dan rada i pozvao na reformu zdravstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je danas praznik Dan rada, govorom koji je održao na godišnjem pikniku Američke federacije radničkih sidikata u Cincinnatiju, u saveznoj državi Ohio.

U energičnom govoru, nalik na one iz predizborne kampanje, Obama je rekao da se SAD još suočava s gospodarskom krizom, ali je obećao da će u suradnji s poslodavcima i sindikatima stvari krenuti na bolje.

Odajući priznanje sindikatima za današnja prava radnika kao što su plaćeni odmor, minimalna nadnica i socijalno osiguranje, Obama je pozvao sindikate da mu pomognu u borbi za reformu zdravstvenog osiguranja, kako bi zdravstvena skrb postala dostupna siromašnijim društvenim slojevima u Americi.

- Pamtimo da prava i beneficije koje uživamo danas nisu samo tako dodijeljene američkim radnicima. Za njih se trebalo boriti... Svaki Amerikanac duguje nešto američkom radničkom pokretu, čak i ako nije član sindikata - rekao je demokrat Obama, često prekidan uzvicima odobravanja i pljeskom.

Poručio je Kongresu, na čijoj će zajedničkoj sjednici u srijedu navečer održati govor o reformi zdravstva, kako je vrijeme za raspravu o zdravstvu isteklo, te da treba donositi odluke.

Protivnike reforme zdravstva optužio je da se služe neistinama i širenjem straha, posebno među umirovljenicima, da će u reformi ostati bez osiguranja.

Opisao je kako bi zdravstveni sustav u SAD izgledao u budućnosti bez reforme, s nastavkom sadašnjih trendova.

- Znamo kako izgleda budućnost: osiguravajuće kuće povećavaju dobit diskriminirajući ljude zbog postojanja prethodnih okolnosti, uskraćujući vam ili prekidajući osiguranje kada se razbolite - rekao je aludirajući na praksu osiguravajućih kuća u SAD-u da pojavu bolesti kod korisnika pripišu okolnostima prije sklapanja osiguranja i odbiju pokriti troškove liječenja.

Upozorio je da cijene premije zdravstvenog osiguranja rastu tri puta brže od plaća, da mnoge obitelji proglašavaju privatni stečaj suočene s plaćanjem troškova bolničkog liječenja, te da 14.000 Amerikanaca svakodnevno gubi zdravstveno osiguranje.

Richard Trumka, vjerojatni idući predsjednik nacionalne sindikalne federacije AFL-CIO, izjavio je da reforma mora sadržavati tri obvezna elementa - opciju javnog zdravstvenog osiguranja, obvezu poslodavaca da osiguraju zaposlenike i neoporezive zdravstvene beneficije.

Govoreći o stanju gospodarstva, Obama kaže kako je oporavak na dobrom putu, ali je ukazao na činjenicu da se Dan rada obilježava uz rekordnu nezaposlenost u posljednjih 26 godina, od 9,7 posto. Ustvrdio je, međutim, da postoje naznake ublažavanja lošeg stanja na tržištu rada, jer je u srpnju i kolovozu zabilježen manji broj otpuštenih nego mjesec ranije.

(Hina/Metro)

08.09.2009. 00:23:35
http://m.metro-portal.hr/obama-obiljezio-dan-rada-i-pozvao-na-reformu-zdravstva/21606/