objavljeno 17.04.2010. 23:08:23
POGREB

Obama ne dolazi na pogreb Kaczynskog zbog vulkanskog pepela

Mnoga su izaslanstva otkazala, ne dolazi ni Angela Merkel

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Neki svjetski čelnici uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku na nadjeljni državni pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije zbog oblaka vulkanskog pepela koji ometa zračni promet diljem Europe, objavljeno je u subotu.

Obama, koji je večeras imao zakazan odlazak iz Washingtona, kako bi u nedjelju nazočio pogrebu u Krakovu, je telefonski razgovarao s vršiteljem dužnosti poljskog predsjednika Bronislawom Komorovskim, objavila je u subotu Bijela kuća.

"Razgovarao sam s vršiteljem dužnosti predsjednika Komorowskim i rekao mu da žalim što neću moći doći u Poljsku, zbog vulkanskog pepela koji ometa zračni promet nad Europom", naveo je Obama u priopćenju.

Merkel je otkazala svoje putovanje nakon što je njezin povratak iz posjeta Sjedinjenim Državama bio iskompliciran ograničenjima letova, navodi agencija Associated Press.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I.

Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana su također otkazala planove da nazoče državnom pogrebu, prema AP-u.

Kaczynski je poginuo 10. travnja u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku u Rusiji, zajedno sa suprugom i 94 visoka poljska civilna i vojna dužnosnika. Obitelj Kaczynski tražila je da se sprovod održi u nedjelju bez obzira na prometne poremećaje, koji će spriječiti dolazak mnogih državnika u Krakov.

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajokull poremetio je zračni promet diljem Europe, dovodeći do masovnog otkazivanja letova. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 23:08:23
http://m.metro-portal.hr/obama-ne-dolazi-na-pogreb-kaczynskog-zbog-vulkanskog-pepela/38094/