objavljeno 16.07.2008. 13:30:42

Obama najavio okončanje rata u Iraku i jačanje snaga u Afganistanu

Fotografija vijesti

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je u utorak, uoči svog posjeta Bliskom istoku, da će njegovi glavni prioriteti ako bude izabran za američkog predsjednika biti okončanje rata u Iraku i jačanje borbe protiv al-Qaide i talibana u Afganistanu.

"Po svakom mjerilu, naša jednostrana usredotočenost na Irak, uz kraj koji nije na vidiku, nije dobra strategija za očuvati Ameriku sigurnom. Natječem se za predsjednika SAD-a da bih vodio ovu zemlju u drugom pravcu. Ja ću završiti taj rat kao predsjednik", rekao je Obama u programatskom vanjskopolitičkom govoru koji je održao u Međunarodnom trgovinskom centru Ronald Reagan u Washingtonu.

"Taj rat nas odvraća od svih prijetnji s kojima smo suočeni i puno mogućnosti koje su nam na dohvat. Taj rat oslabljuje našu sigurnost, naš položaj u svijetu, našu vojsku, naše gospodarstvo i resurse koji su nam potrebni za suočavanje s izazovima 21. stoljeća", istaknuo je Obama.

Za strategiju slanja američkih pojačanja u Irak, koja je dovela do smanjenja nasilja, Obama je rekao da je ustvari naškodila ukupnim američkim strateškim interesima, jer je skrenula resurse od rata u Afganistanu, upravo kada se tamo stanje počelo pogoršavati.

Povlačenje iz Iraka, smatra Obama, omogućit će prebacivanje snaga u Afganistan kako bi se zajedno sa snagama NATO-a, Afganistana i Pakistana, iskorijenilo al-Qaidu i talibane s tog područja.

"Neprihvatljivo je da su sedam godina nakon što je gotovo 3.000 Amerikanaca ubijeno na našem tlu, teroristi koji su izveli napad 11. rujna 2001. i dalje na slobodi."
Barack Obama

Svog republikanskog protukandidata Johna McCaina, koji uspjeh američkih pojačanja u Iraku ističe kao vlastiti, jer ga je zagovarao prije Busheve administracije, Obama je kritizirao da inzistira samo na Iraku i "tvrdoglavo ignorira širu stratešku sliku s kojem se suočavaju Sjedinjene Države".

Predsjednik George W. Bush je na svojoj konferenciji za tisak, na pitanje što bi preporučio Obami za posjeta Iraku, rekao da "treba pozorno slušati" zapovjednika američkih snaga generala Davida Petraeusa i veleposlanika SAD-a u Bagdadu Ryana Crockera.

Obama je govorio i o potrebi da se iskoriste sva diplomatska sredstva pritiska kako bi se Iran spriječio da pribavi nuklearano oružje, ili da ono dospije u ruke terorista.

Najavio je udvostručenje američke inozemne pomoći, posebno u Africi, ulaganje 150 miljardi dolara u idućem desetljeću u okončanje ovisnosti SAD-a o stranoj nafti i o drugim pitanjima.

Obamin govor u Washingtonu prethodi njegovu posjetu Iraku i Afganistanu, koji se očekuje do kraja srpnja. (HINA/METRO)

16.07.2008. 13:30:42
http://m.metro-portal.hr/obama-najavio-okoncanje-rata-u-iraku-i-jacanje-snaga-u-afganistanu/9897/