objavljeno 19.09.2010. 23:28:00
CGI

Obama na skupu Clintonove Globalne inicijative

Na skupu koji počinje u utorak, sudjelovat će 64 sadašnja ili bivša predsjednika država ili vlada, uključujući i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića

Bill Clinton i Barack Obama
Bill Clinton i Barack Obama (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama sudjelovat će na godišnjem sastanku Clintonove Globalne inicijative (CGI) koja će se održati 21-23. rujna u New Yorku, priopćeno je u nedjelju iz zaklade Billa Clintona, bivšeg predsjednika SAD-a.

Na skupu koji počinje u utorak, sudjelovat će 64 sadašnja ili bivša predsjednika država ili vlada, uključujući i hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića, finsku predsjednicu Tarju Halonen i druge. Najavljeno je i sudjelovanje visokih američkih dužnosnika kao što su državna tajnica Hillaryy Clinton i ministar poljoprivrede Thomas Vilscak, te brojnih poslovnih čelnika poput Billa Gatesa i Richarda Bransona.

Predsjednik Obama predstavit će prvu damu Michelle Obama, čije je sudjelovanje bilo ranije najavljeno, na zatvaranju plenarne sjednice skupa 23. rujna. "Zadovoljan sam što će predsjednik Obama sudjelovati na šestom godišnjem sastanku Clintonove Globalne inicijative", rekao je Bill Clinton u priopćenju.

"On će se pridružiti skupu više od 64 državnika iz cijelog svijeta, uz stotine poslovnih čelnika, direktora nevladinih organizacija i Nobelovih laureata koji su se obvezali poduzeti akciju na gorućim pitanjima. Od 2005., donacije na koje su se obvezali dali članovi CGI, poboljšale su živote više od 220 milijuna ljudi u 170 zemalja", istakao je Clinton.

On je najavio da će se tijekom sastanka održati posebna sjednicu na temu "Mir i dalje od njega na Bliskom istoku", na kojoj će se raspraviti o ulozi regionalnih aktera u prilog uspješnih izravnih pregovora Izraela i Palestinaca, nedavno obnovljenih nakon dvije godine. Ostale posebne sjednice bit će posvećene raspravi o mikrofinanciranju, lanacima vrijednosti u poljoprivredi, ulaganju u svjetske šume, obnovi Haitija i problemu raka u zemljama u razvoju. Bill Clinton sudjelovat će na sjednici na temu "Budućnost globalnog gospodarstva", koju će prenositi poslovna TV mreža CNBC.

Od 2005. kada je osnovana, Clintonova Globalna inicijativa okuplja globalne čelnike na osmišljavanju i primjeni inovativnih rješenja za neke od najtežih svjetskih izazova. Godišnji sastanci CGI do sada su okupili više od 125 sadašnjih i bivših čelnika država, 15 dobitnika Nobelove nagrade za mir, više stotina predsjednika uprava vodećih korporacija, čelnika zaklada, filantropa, direktora nevladinih organizacija, te uglednih novinara. Oni su preuzeli više od 1.700 obveza u vrijednosti od 57 milijardi dolara, navodi se u priopćenju zaklade. Glavnina donacija dolazi od poslovnih subjekata, dok su svjetski državnici uglavnom počasni gosti Clintonove inicijative. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 23:28:00
http://m.metro-portal.hr/obama-na-skupu-clintonove-globalne-inicijative/48263/