objavljeno 14.02.2008. 00:52:34

Obama i McCain nastavili pohod

Crnački senator preuzeo je vodstvo u broju delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju

Republikanac McCain već sada ima 812 delegata prema Huckabeejevih 217
Republikanac McCain već sada ima 812 delegata prema Huckabeejevih 217 (REUTERS)

Osvajački pohod demokratskog i republikanskog kandidata Baracka Obame i Johna MaCaina za stranačku nominaciju  na američkim predsjedničkim izborima se nastavlja. No, i ovoga puta situacija se zagrijala u taboru Demokratske stranke.

Mijenjanje Washingtona

Nakon predizbora proteklog vikenda, na kojima je crnački senator pobijedio u čak četiri države, na tzv. Potomac predizborima, Obama je ponovo odnio premoćnu pobjedu nad svojom protukandidatkinjom za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton. U utorak je  osvojio predizbore održane u Virginiji, Marylandu i Washingtonu DC, a puno značajnije je da je tim pobjedama preuzeo vodstvo u broju delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju u kolovozu, sa 1.208 glasova prema 1.185 za Clinton. Za predsjedničku nominaciju potrebno je 2.025 delegata. Kod republikanaca nije bilo iznenađenja, a trostruku pobjedu odnio je senator John McCain.

Nakon ‘Potomac predizbora’ Barack Obama ima 1.208, a Hillary Clinton 1.185 delegata. 

Obama je u Virginiji osvojio 64 posto glasova prema 35 posto za Clinton, a izlazne ankete su pokazale da je dobio široku biračku podršku, osvojivši glasove žena i muškaraca, čak i bijelih muškaraca. Šest od 10 bjelkinja glasovalo je za Hillary Clinton. Obama, koji nastoji postati prvi predsjednik SAD-a afroameričkog podrijetla, dobio je 90 posto glasova crnačkih birača, koji su činili trećinu elektorata, te od 33 do 66 posto glasova nezavisnih birača, koji su bili petina biračkog tijela u Virginiji. U Marylandu je Obama osvojio 62 posto glasova, prema 35 posto za Clinton, nakon polovice prebrojenih glasova. U Distriktu Columbia (DC), odnosno glavnom gradu Washingtonu, koji ima 68 posto nebjelačkih stanovnika, Obama je osvojio 75 posto glasova, a Clinton 24 posto.

UsmjeravanjeIzlazne ankete u Virginiji pokazale su da je za Obamu glasovalo 26 do 70 posto republikanaca, koji su činili 8 posto birača na otvorenim demokratskim predizborima.
Hillary Clinton sve je svoje snage usmjerila na predizbore u Ohiju i Teksasu u ožujku. Novi neuspjeh koštao bi je nominacije. 
- Večeras smo na svome putu. Pobijedili smo na istoku i zapadu, na sjeveru i jugu, i diljem srca ove zemlje koju volimo. Ovaj pokret neće stati dok ne promijeni Washington - rekao je Obama na skupu u Madisonu, u Wisconsinu, gdje su predizbori idućega utorka. Senator iz Arizone John McCain je s trostrukom pobjedom na tzv. Potomac predizborima učvrstio vodstvo pred bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem u republikanskoj utrci. S 812 delegata za nacionalnu konvenciju prema Huckabeejevih 217, McCain je u nedostižnom vodstvu i američki mediji tretiraju ga kao sigurnog predsjedničkog kandidata.

Kaskanje ostalih

Za nominaciju mu treba 1.191 delagat. McCain je u Virginiji osvojio 49 posto glasova, a Huckabee 43 posto. U Marylandu 55 prema 30 posto, a u Washingtonu 68 prema 17 posto glasova za Huckabeeja.  Treći kandidat u republikanskoj utrci, kongresnik iz Teksasa Ron Paul, dobio je od 5 do 8 posto glasova. (hina/metro) 

14.02.2008. 00:52:34
http://m.metro-portal.hr/obama-i-mccain-nastavili-pohod/2963/