objavljeno 16.04.2012. 09:50:35
INCIDENT NA SUMMITU AMERIKA

Obama: Bit ću ljutit ako je istina da su agenti bili s prostitutkama

Agenti Tajne službe, koji su išli kao prethodnica osiguranju, navodno su doveli skupinu prostitutki u hotel u kojem su odsjeli, a u kojem je trebao boraviti i Obama

Fotografija vijesti

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da će američka Tajna služba potpuno istražiti navode da su njezini agenti zaduženi za pružanje zaštite predsjedniku na summitu Amerika u Kolumbiji zatečeni s prostitukama i da će biti ljutit ako se optužbe pokažu točnima, javlja Hina.

Obama, koji je proveo tri dana u kolumbijskoj Cartageni sudjelujući na summitu, rekao je kako očekuje da se agenti iz njegova osiguranja ponašaju "dostojanstveno i časno".

"Očito, ono o čemu se govori ne odgovara tim standardima. Ako se pokaže da su optužbe bile točne, bit ću ljutit", kazao je na tiskovnoj konferenciji prije povratka u Washington.

Navodni incident s prostitutkama dogodio se u srijedu, prije Obamina dolaska u Cartagenu. Agenti koji su išli kao prethodnica osiguranju navodno su doveli skupinu prostitutki u hotel u kojem su odsjeli, a u kojem je trebao boraviti i Obama.

Američka Tajna služba u subotu je opozvala s dužnosti 11 svojih agenata osumnjičenih da su doveli prostitutke u hotelske sobe, a skandal je proširen i na pet vojnika iz osiguranja, izvijestili su američki mediji u subotu.

Agenti Tajne službe zatečeni su u prekršaju kada je jedna od žena ostala u sobi agenta nakon 7 sati ujutro, suprotno pravilima hotela, izjavio je republikanski kongresnik Peter King, predsjedavajući Odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma Kongresa, koji nadgleda Tajnu službu. Kada je agent odbio otvoriti vrata službeniku hotela, pozvana je policija, koja je kasnije o incidentu izvijestila američko veleposlanstvo, rekao je King.

Također u subotu, Južno zapovjedništvo oružanih snaga SAD, objavilo je u priopćenju da je pet američkih vojnika raspoređenih na summitu prekršilo policijski sat, te da su "možda bili uključeni u neprimjereno ponašanje". To neprimjereno ponašanje navodno se dogodilo u istom hotelu gdje su boravili opozvani agenti Tajne službe SAD-a.

Agenti Tajne službe koji su sudjelovali u incidentu što se dogodio u srijedu navečer, poslani su kući i zamijenjeni drugim osobljem Tajne službe, prije nego što je Barack Obama doputovao u petak, rekli su dužnosnici.

General Douglas Fraser, zapovjednik američkog Južnog zapovjedništva, rekao je da je "razočaran cijelim incidentom i da takvo ponašanje nije u skladu s profesionalnim mjerilima koja se očekuje od pripadnika vojske SAD-a".

Pomoćnik ravnatelja Tajne službe Paul Morrissey naglasio je da cijela situacija "nije imala utjecaja na sposobnost Tajne službe da provodi sveobuhvatni sigurnosni plan za predsjednika tijekom posjeta Cartageni".

16.04.2012. 09:50:35
http://m.metro-portal.hr/obama-bit-cu-ljutit-ako-je-istina-da-su-agenti-bili-s-prostitutkama/70098/