objavljeno 15.10.2020. 11:30:00
NAJAVE

OACM Artecology izložba

Jedan dio izložbe čine fotografije društva Ocean Alliance nastale za vrijeme njihovih akcija čišćenja, a drugi dio čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina

OACM izložba
OACM izložba (Arhiva)

Svjetska organizacija za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) uz potporu Francuske Ambasade I Instituta organizira izložbu fotografija i skulptura pod nazivom Art Ecology - Art for the Oceans. Otvorenje izložbe bit će 21. listopada u 19 sati u prostorijama Francuskog instituta (Preradovićeva 5).

Jedan dio izložbe čine fotografije društva Ocean Alliance nastale za vrijeme njihovih akcija čišćenja, a drugi dio čine skulpture umjetnika svjetskog glasa Stephana Lupina.

Ovom izložbom OACM želi potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema prirodi jer je to, uz fizičko čišćenje oceana jedini način kako vodene površine učiniti i održavati čistima. Posjetitelji izložbe moći će i kupiti fotografije po simboličnim cijenama, a prikupljenim sredstvima OACM će nastaviti čistiti Jadran od plastike s ciljem postizanja mora bez plastike (www.whiteflagint.com).

Izložba će biti otvorena do 1. studenoga 2020. godine.

Više o organizaciji:

OACM grupa (Ocean Alliance Conservation Member) prva je organizacija u svijetu koja je potpuno posvećena zaštiti, očuvanju i čišćenju oceana, mora, rijeka i jezera. OACM je službeno pokrenut 2013. godine od strane Monačkog princa Alberta II. koji je dobio prvu bijelu zastavu za čista morska područja, a kasnije su se inicijativi pridružili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Makedonije George Ivanov I brojni drugi.

Putem raznih inicijativa OACM na globalnoj razini radi na podizanju svijesti o važnosti problema onečišćenja vodenih površina kao što i fizički uklanja plastiku s dna (na kojem se nalazi 70% plastike).

Potrebno je više od 500 godina da se jedan komad plastike razgradi u moru. Zastrašujući je podatak (potvrđen istraživanjima UN-a) da će, ne učine li se neke radikalne promjene, do 2050. godine u oceanima i morima biti više plastike nego ribe.

Jedna od inicijativa kojom OACM osvješćuje javnost o problematici onečišćenja plastikom je Art Ecology, inicijativa koja kombinira zaštitu oceana i umjetnost s ciljem upoznavanja šire javnosti o sada već dramatičnom onečišćenju vodenih površina kao i na općenitu promjenu ponašanja prema prirodi.

Više informacija:

https://www.oacm.group/OACM ARTECOLOGY IZLOŽBA

https://www.whiteflagint.com/

15.10.2020. 11:30:00
http://m.metro-portal.hr/oacm-artecology-izlozba/128062/