objavljeno 20.11.2009. 15:29:44
ČELNIK DEUTSCHE BANKA:

Nužno je istražiti nastanke balona na financijskim tržištima

Regulatori, bankari i političari nisu postogli značajniji napredak pri identificiranju financijskih 'balona' od 17. stoljeća

Josef Ackermann
Josef Ackermann (Getty Images)

Čelnik Deutsche Banka Josef Ackermann ustvrdio je da je najgori dio financijske krize prošao, upozorivši međutim da treba posvetiti više vremena istraživanjima o nastanku 'balona' na financijskim tržištima.

"Više je nego opravdano pitanje kako spriječiti pojavu nove krize", kazao je Ackermann sudionicima jedne bankovne konferencije u Frankfurtu.

Ukazao je na posebnu potrebu pomnog istraživanja pojave 'balona na financijskim tržištima budući da se čini da regulatori, bankari i političari, kaže on, nisu postigli značajniji napredak pri identificiranju financijskih 'balona' još od krize vezane za lukovice tulipana u Nizozemskoj. Time je aludirao na snažan uzlet cijena lukovica tulipana u Nizozemskoj 1637. godine.

Oporavak cijena imovine i tržišta nije razlog zbog kojeg bismo trebali biti zadovoljni, upozorio je Ackermann, dodajući da je on u najboljem slučaju krhak.

Nova je realnost nakon bankovne krize promjena ravnoteže u odnosu slobodnih tržišta i države, konstatirao je Ackermann, inače predsjednik bankarskog lobija pri Međunarodnom institutu za financije. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 15:29:44
http://m.metro-portal.hr/nuzno-je-istraziti-nastanke-balona-na-financijskim-trzistima/26908/