objavljeno 08.07.2010. 14:18:23
MULTIDISCIPLINARNI TIM

Nutricionisti se moraju uključiti u skrb o bolesnicima

Pothranjeni bolesnici teže se oporavljaju i imaju slab imunitet, pa je u njihovu skrb važno uključiti nutricionistu, što u Hrvatskoj nije česta praksa

pacijenti nutricionist
pacijenti nutricionist (Shutterstock)

Svjetske studije pokazuju da je oko 25 posto bolesnika pothranjeno te da dobro reguliranje prehrane umnogome utječe na ishod njihova liječenja, pa je Klinika za dječje bolesti Zagreb, u skladu s preporukama Vijeća Europe, prije godinu i pol pokrenula projekt unaprjeđenja kliničke prehrane bolesnika, kojemu je cilj uključiti nutricionistu u tim koji skrbi o bolesnicima.

O stanju pothranjenosti hrvatskih bolesnika zasad nema nikakvih podataka, a zanimanje nutricioniste u hrvatskom zdravstvu nije predviđeno, iako je njihovo uključivanje u tim koji brine o bolesniku uobičajena praksa u mnogim europskim zemljama, istaknula je na predstavljanju jednoipolgodišnjih rezultata projekta prof. Sanja Kolaček, voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu Klaićeve bolnice.

Zahvaljujući financijskoj podršci pet velikih kompanija koje proizvode preparate za kliničku prehranu bolesnika, u Klinici za dječje bolesti prvi je put u multidisciplinarni tim uključena nutricionistica, koja je prethodno prošla edukaciju u pedijatrijskim klinikama u Muenchenu i Birminghamu. Iako joj nije omogućen neposredan rad s pacijentima ona je uključena u skrb i svakodnevno skrbi o njima što znači da sudjeluje u redovitim vizitama, obavlja nutritivne procjene za bolesnike, sudjeluje u edukaciji roditelja itd.

>> Ultimativna Dukan dijeta: Jedite koliko želite uz samo jedno pravilo

Zapošljavanjem nutricionistice u bolnici je povećana kvaliteta zdravstvene skrbi o djeci jer se bolesnici s poremećajima u prehrani susreću s brojnim postoperativnim komplikacijama, teže se oporavljaju i slabog su imuniteta.

Prof. Kolaček navodi kako su sve dosadašnje svjetske studije pokazale da pothranjeni bolesnici imaju loš ishod liječenja - tri puta češće umiru, imaju više komplikacija bolesti i duže su u bolnicama, a stanje s pothranjenošću bolesnika nije se mijenjalo u trideset godina bez obzira na napredak medicine.

Inače, osim u Klaićevoj bolnici, multidisciplinarni tim s nutricionistom, u ovom slučaju zaposlenom na pola radnog vremena, postoji od 2007. još samo u KBC Zagreb. (hina/metro-portal)

08.07.2010. 14:18:23
http://m.metro-portal.hr/nutricionisti-se-moraju-ukljuciti-u-skrb-o-bolesnicima/44174/