objavljeno 18.05.2016. 10:54:00
WTF?!

Novi zakon o ćudoređu - čudo nove Vlade

WTF?! Prema prijedlogu novog zakona, odrasla osoba može primjerice kupiti i dati bocu žestokog pića maloljetniku, ako je on/a trijezan kad ju primi?!

Glavno da je maloljetnik trijezan kad mu kupujete alkohol?!
Glavno da je maloljetnik trijezan kad mu kupujete alkohol?! (Arhiva)

Nije nespretnost u formulaciji - maloljetnici kojima odrasli kupuju alkohol ciljano su izostavljeni, potvrđeno nam je iz policije.

Naime, prema još uvijek vrijedećem Zakonu o javnom redu i miru, ali toliko starom da su u njemu kazne propisane u njemačkim markama, stoji - "Tko daje alkoholna pića pijanoj osobi ili maloljetniku ispod 16 godina, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM".

A u novom Zakonu u istom članku 19 ne spominju se maloljetnici. 

"Tko na javnom mjestu osobi pod vidnim utjecajem alkohola daje piće koje sadrži alkohol, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna". 

No, kako je sljedećim člankom propisano da će kazne biti udvostručene ako je prekršaj počinjen prema djetetu, iz teksta proizlazi da je djetetu zabranjeno davati alkohol samo ako je već pijano.

Tako da mu odrasla osoba može primjerice kupiti i dati bocu žestokog pića, ako je maloljetnik trijezan kad ju prima. Iz policije neslužbeno doznajemo da bi taj problem trebali riješiti drugi zakoni, no nisu specificirali koji.

Još je zanimljivih dijelova nacrta.

Ni u jarku ni na klupi ni u parku ne možete se upuštati u spolne odnose, itekako ima veze jer možete biti strogo kažnjeni. A prema nacrtu novog Zakona o javnom redu i miru, možete biti kažnjeni i ako to radite na svome balkonu jer nanovo je definirano javno mjesto. Tako da, sada, ako vas vide susjedi, odnosno, ako vide vaše spolne organe, možete biti kažnjeni sa 3000 do 7000 kuna ili do 30 dana zatvora.

Novost je da će se kažnjavati i drsko i nametljivo prosjačenje isto s 3000 do 7.000 kuna i do 30 dana zatvora, a za organizatore je predviđena kazna do 10.000 i do 60 dana zatvora. Uz prostitutke bi će kažnjeni i njihovi klijenti s 3000 do 7000 kuna ili do 40 dana zatvora. 

A nova definicija spavanja na javnom mjestu je korištenje dostupnog prostora, koji za to nije namijenjen, za odmor organizma dovođenjem u stanje sna. Za takvo jedno dovođenje ćete platiti 1000 kuna, a ako se ne želite probuditi 2000 kuna.

18.05.2016. 10:54:00
http://m.metro-portal.hr/novi-zakon-o-cudoredju-cudo-nove-vlade/98192/