objavljeno 18.02.2010. 14:02:24
KNEBER BOTNET

Novi virus zarazio preko 75,000 računala

Internetska pošast prikuplja korisničke podatke email računa ali i one za pristup financijskim sustavima i društvenim servisima poput Facebooka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Opet šok za internetske surfere! Pojavio se novi virus koji je prema podacima tvrtke za sigurnost na internetu NetWitness do sada zarazio preko 75,000 računala u 2,500 organizacija diljem svijeta, što uključuje i račune korisnika društvenih servisa.

Ime mu je „Kneber botnet" i sa zaraženih računala skuplja pristupne podatke za ulaz u financijske sustave, društvene mreže i emailove u koje hakeri dobivaju potpuni uvid.

Botnet je naziv za skupinu zaraženih računala koje hakeri mogu kontrolirati iz centralnog računala nakon što se virus infiltrira.

Virus je po prvi put identificiran u siječnju ove godine kad je NetWitness obavljao rutinsku uporabu i provjeru vlastitog softvera. Daljnja ispitivanja koje je proveo Herondon, također tvrtka za internetsku sigurnost iz Virginie u SAD-u, pokazala su da je virus zahvatio brojne vladine sustave i komercijalne servise kompromitirajući preko 68,000 korporativnih pristupnih podataka i ulaznih podataka za email servise kao što su Yahoo, Hotmail te društvene mreže poput Facebooka.

Prema napisima Wall Street Journala, neke od pogođenih tvrtki su Paramount Pictures, Merck & Co., Cardinal Health Inc. i brojne druge.

Za hakere se pretpostavlja da su iz Istočne Europe i da pripadaju kriminalnoj skupini koja je upala u deset američkih vladinih agencija otkrivši pritom brojne korisničke podatke vojnih email računa. Kako tvrde stručnjaci, konvencionalni i jeftini anti-virusni softver nije dovoljna zaštita od Knebera pa se preporuča dodatni oprez prilikom korištenja interneta.

18.02.2010. 14:02:24
http://m.metro-portal.hr/novi-virus-zarazio-preko-75-000-racunala/33443/