objavljeno 07.10.2008. 12:22:46

Bezopasan test zamjenjuje amniocentezu

Bezbolnije i bezopasnije do saznanja o genetskoj karti fetusa

Fotografija vijesti

Novi prenatalni test za otkrivanje trisomije 21 manje je riskantan od amniocenteze, prema istraživanju vođenom u Sjedinjenim Državama i objavljenom u ponedjeljak.

Za tu novu metodu istraživača sa Sveučilišta Stanforda u Kaliforniji i medicinskog instituta Howard Huges potreban je samo uzorak krvi majke.

Genetička analiza omogućuje otkrivanje anomalije kromosoma, poput onih trisomije 21, objašnjavaju znanstvenici u priopćenju.

"Do sada su trudnice dovodile u opasnost trudnoću kako bi dobile tu informaciju", kaže opstetričar i ginekolog Yair Blumenfeld, suautor tog istraživanja koje opisuje novu tehniku, objavljenu i u analima Američke nacionalne akademije znanosti od 6. listopada.

Glavni autor istraživanja Stephen Quake je rekao da su testovi za koje nije potrebna transabdominalna punkcija amniotske tekućine i drugih tkiva puno sigurniji od sadašnjih metoda.

Nova metoda koja koristi fragmente fetalnog DNK iz majčine krvi puno je sigurnija i više pridonosi ranijem otkrivanju genetskih problema fetusa nego druge metode.

Ljudi nasljeđuju 46 kromosoma, od koji polovicu od oca i polovicu od majke.

Pogreška u broju kromosoma izaziva teške probleme u fizičkom i mentalnom razvoju, a trisomiju 21, tj. Down Sindrom izaziva dodatni par kromosoma 21.

U Hrvatskoj jesu u uporabi tzv. dvostruki i trostruki test iz krvi na koje liječnici upućuju trudnice, međutim, ti testovi upućuju tek na rizik određenih genetskih pogreški fetusa.

07.10.2008. 12:22:46
http://m.metro-portal.hr/novi-test-manje-opasan-od-amniocenteze/12286/