objavljeno 02.09.2022. 11:01:00
DA ZNATE...

Novi sustav naplate smeća u Zagrebu

Nakon čekanja više od godinu dana, evo novog sustava naplate smeća koje bi trebalo dovesti kante u red

ZG vrećice
ZG vrećice (Arhiva)

Odvoz smeća jedan je od glavnih problema Zagreba, a čelnici grada pokušali su objasniti sustav naplate od 1. listopada, kako bi se stanovnici glavnog grada uspjeli pripremiti.

Dakle, to će ići ovako:

Miješani komunalni otpad smjet će se odlagati samo u standardiziranim ZG vrećicama, pa će oni koji koji više odvajaju kupovati manje vrećica.

ZG vrećice bit će dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta, a prodavat će se u pakovanjima od 10 vrećica od sredine rujna. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

Sustav je usklađen s novim Zakonom o gospodarenju otpadom, s kojim se moraju uskladiti sve jedinice lokalne samouprave, a predviđa naplatu odvoza otpada kroz fiksnu i varijabilnu stavku.

Za građane koji će kršiti nova pravila, odnosno ako miješani komunalni otpad neće odlagati u ZG vrećice i ako će kontaminirati odvojene sirovine, predviđene su kazne, koje će provoditi Čistoća i komunalni redari. Kazne iznose 500 kuna po članu kućanstva, a 1000 kuna u višestambenim zgradama.

Najavljeno je da će se dijeliti letci koji sadrže sve o novom sustavu naplate odvoza otpada, starta i web stranica, a od danas (petak, 2. rujna) građanima je na raspolaganju telefon za informacije 01/6420-889.

02.09.2022. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/novi-sustav-naplate-smeca-u-zagrebu/139102/