objavljeno 02.09.2023. 10:01:00
OSVRT

Novi osebujni ciklus Zorana Šimunovića

Predstavljamo vam novi ciklus slikarskih čarolija Zorana Šimunović

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Arhiva)

Istaknuti akademski slikar iz Osijeka Zoran Šimunović suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor kompleksnog djela iznimna odjeka, čest izlagač na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu, neumorni je istraživač motiva i kolora.

Nedavno je definirao novi ciklus svjetlećih kutija od pleksiglasa na kome su printani raznovrsni motivi jedinstvenog naziva Refleksije odrastanja/ Reflections of growing up.

Izazovne teme djetinjstva i odrastanja vrlo su česti u opusu Zorana Šimunovića jer ti dani i ti događaji za njega su nepresušno vrelo sjećanja i inspiracija.

Domaće životinje, ovce, svinje, zečevi, patke, legendarna žuta ili drugačije boje plivajuća patkica u rasponu od igračke do strašila iz budućnosti, osobito zanimljiva kompozicija tri zeca umjesto glave čovjeka, uz lubanju koja nam se drsko smiješi, nataloženi su na krzna predatora, tigrova, leoparda.

Neobičan i osebujan svijet prisjećanja iz davnih dana, izronio je u čudesnim oblicima i pojavama, dodatno osvijetljen, kako bi ga bolje vidjeli, kako bi ga bolje razumjeli.

Šimunović se vješto i nadahnuto služi različitim likovnim mogućnostima u novom ciklusu, koristeći pleksiglas i svjetlo, neumorno kombinirajući adekvatna likovna rješenja.

Njegov opus i ovdje je obilježen, okarakteriziran snažnim, žestokim kolorom, u kreaciji kompozicije s mnogo enigmi.

Na gledatelju je da pronađe ključ za otključavanje tajni.

Novi ciklus Zorana Šimunovića pršti od izazova i namjernih provokacija, izveden je seriozno i promišljeno, sve zbog umjetnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
02.09.2023. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/novi-osebujni-ciklus-zorana-simunovica/143665/