objavljeno 14.10.2009. 16:02:04
više od laptopa

Novi modeli mobitela previše opterećuju mreže

Mobiteli s operativnim sustavima i multimedijalnim programima zagušuju podatkovni promet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Prijenosna računala i takozvani smartphoni, obogaćeni dodatnim sadržajima poput operativnog sustava Windows i multimedije - potaknuli su eksplozivan rast mobilnog podatkovnog prometa koji stvara veliko opterećenje za mreže u cijelom svijetu.

Da bi isporučio jednaku količinu podataka, smartphone stvara osam puta veće opterećenje za mrežu nego što to čine prijenosna računala s podatkovnim karticama, pokazuje istraživanje korporacije Airvana.

"Korisnici su stalno priključeni, kao da je riječ o neformalnom druženju", rekao je potpredsjednik marketinga i menadžmenta prihoda Airvane David Nowicki.

Čak 80 posto podatkovnog prometa otpada na oko 10 posto korisnika usluga mobilnog pristupa internetu, među kojima su najpopularnije aktivnosti igranje video-igrica i neovlašteno snimanje glazbenih i filmskih zapisa.

Takva situacija sili mobilne operatere širom svijeta da dosta ulažu u mreže da bi izbjegli zagušenja i pucanja, što pak ugrožava njihovu dugoročnu profitabilnost.

Mnogi od njih namjerno usporavaju promet na mrežama za pojedine korisnike a jedno od rješenja jest i edukacija korisnika kako bi shvatili da je širokopojasni mobilni pristup internetu sekundarna, nikako ne primarna opcija.

"Ako ne uspijemo s tom porukom, morat ćemo potrošiti tako puno na povećanje kapaciteta mreže da više nećemo moći krpati kraj s krajem", ističe Bjorn Amundsen iz švedskog Telenora.

Usprkos snažnom rastu prometa prihodi od novih usluga ne ispunjavaju očekivanja zbog snažnog cjenovnog pritiska. Konkurencija je tako jaka da većina operatera jednostavno ne može podići cijene.

Predviđa se da će se isporuke mobitela novih generacija - smartphona - popeti s ovogodišnjih 200 milijuna na 450 milijuna u 2013. (hina/metro-portal)

14.10.2009. 16:02:04
http://m.metro-portal.hr/novi-modeli-mobitela-previse-opterecuju-mreze/24258/