objavljeno 06.05.2010. 16:43:00
PLENUM FFZG:

Novi model naplate školarina "rigorozniji je od postojećeg"

Plenum navodi da je Rektorski zbor odlučio da uredno ispunjavanje studijskih obveza znači isključivo polaganje svih ispita

(Boris Kovačev/CROPIX)
Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu reagirao je u današnjem priopćenju na izneseni model naplaćivanja školarina usklađen na posljednjoj sjednici Rektorskoga zbora, ocjenivši da je taj model, "koji vladajuće strukture zovu besplatnim obrazovanjem, rigorozniji od postojećeg modela naplaćivanja školarina".

Po njemu će ubuduće, drži Plenum, samo studenti dobrog socioekonomskog statusa biti u mogućnosti prebaciti ispit na iduću godinu studija. Studentima koji rade da bi si priuštili studij, i zbog toga produljuju vrijeme studija, naplaćivat će se maksimalna cijena školarine.

Plenum ocjenjuje da je, prema mišljenju Rektorskog zbora, uspješan student samo onaj koji prikupi 60 ECTS-bodova, odnosno položi sve ispite propisane studijskim programom na jednoj godini. Neuspješni tako postaju i studenti koji zadovolje uvjete za upis u sljedeću godinu, pa makar i s prosjekom 5.0, ali pritom ne daju baš sve ispite. Svaki student koji s minimalna prikupljena 42 boda upiše iduću godinu studija, plaća "simboličnih" 5.400 kuna školarine. Studenti koji ne zadovolje ni uvjete upisa i ne prikupe 42 ECTS-boda, plaćaju maksimalni iznos školarine, ocjenjuje Plenum Filozofskog fakulteta.

Podsjećaju da je 30. ožujka, na dan studentskog prosvjeda, Ministarstvo znanosti objavilo priopćenje kojim objašnjava Vladinu odluku o financiranju prve godine studija svim brucošima u akademskoj godini 2010./2011. a u kojemu, uz ostalo, piše i da će za sve studente koji budu uredno ispunjavali svoje studijske obveze, studij biti u cijelosti besplatan. Plenum navodi da je Rektorski zbor "odlučio da uredno ispunjavanje studijskih obveza znači isključivo polaganje svih ispita".

Plenum, uz ostalo, navodi da je model koji uključuje novčano kažnjavanje studenata, posve suprotan ideji besplatnog i svima dostupnog obrazovanja te na kraju dovodi do toga da većina studenata mora plaćati svoj studij. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 16:43:00
http://m.metro-portal.hr/novi-model-naplate-skolarina-rigorozniji-je-od-postojeceg/39428/