objavljeno 01.12.2020. 09:31:00
OSVRT

Novi ciklus slikara Mladena Žunjića

U središtu pozornosti je krajobraz, usamljeni otok ili otoci proviruju iz mora, dok jata glasnih ptica natkrivaju cijeli prostor

Mladen Žunjić
Mladen Žunjić (Miroslav Pelikan)

Suvremeni hrvatski umjetnik,zagrebački slikar Mladen Žunjić, predstavio je ovih dana svoj novi, vrlo nadahnuti ciklus ekspresionističkih apstrakcija naziva "MORE, OBALA, OTOCI",

Riječ je o ciklusu ulja i akrila na platnu velikih formata 150x100cm.

Žunjić ističe refleksiju noćnog i svjetlog neba u odrazu mora,sjena i mrlja i razlijevanju boja. Uglavnom su to memorirani razni oblici ptica,otoka te morskih trava rađene tehnikom action painting slikarstva,oblikovanih velikim površinama čiste boje neba i mora.

Ova tehnika Žunjićevog slikarstva nastala je pod utjecajem američkog slikara Jacksona Pollocka koji je bio začetnik tog stila u apstraktnom slikarstvu.

U ovim slikama Žunjić je dosegao visoku razinu osobne izvornosti, znatno se udaljavajući od utjecaja drugih autora, stvarajući zaseban, gotovo egzotičan ali i logičan svijet, koji živi, tu, negdje,pored nas, samo ga treba moći opaziti.

Kolor je i u ovom ciklusu vrlo značajan, možda bi bilo bolje reći, iznimno naglašen jer boje tvore Žunjićeve imaginacije, one kreiraju i oblike i gibanje karakteristiučne energije, koja poput sjene prati sve izvedbe ovoga slikara.

Ovaj ciklus je zanimljiv i po tome, što se Žunjić poslužio svakodnevnim prizorima i elementima života, od neba i ptica, mora i otoka.

U središtu pozornosti je krajobraz, usamljeni otok ili otoci proviruju iz mora, dok jata glasnih ptica natkrivaju cijeli prostor.

Je li ovo uvod u povratak figurativnom?

Očito je, autor sve više postaje svoj, samosvojan, kako u odabiru motiva tako i u pristupu realizaciji slikarske ideje.

 

Piše: Miroslav Pelikan
01.12.2020. 09:31:00
http://m.metro-portal.hr/novi-ciklus-slikara-mladena-zunjica/128964/