objavljeno 08.04.2019. 10:01:00
OSVRT

Novi ciklus Mladena Žunjića

Novi ciklus čine slike posvećene pojavi pomicanja tektonskih ploča, izazivačima potresa, tsunamijima

Novi akrili Mladena Žunjića
Novi akrili Mladena Žunjića (Miroslav Pelikan)

Mladen Žunjić, zagrebački slikar, autor znatnog i zanimljivog opusa nedavno je pokazao dio novoga ciklusa, izrazito kolorističkog i naravno, ulje i akrili na velikom formatu platna.

Novi ciklus čine slike posvećene pojavi pomicanja tektonskih ploča, izazivačima potresa, tsunamijima.

Raznobojne plohe različitih oblika i veličina egzistiraju na površini platna, doista poput tektonskih ploča i jasno je vidljivo, one se pomiču, gibaju, lijevo, desno, gore, dolje, brže, sporije, gibaju se stalno,kontinuirano gibanje je ključna karakteristika.

Žunjić se vješto i suvereno igra, poigrava i s bojama i s pomičućim plohama tajanstvenog, nepoznatog i nepredvidivog svijeta.

Naravno, sve dosadašnje cikluse pa i ovaj povezuje iznimna energija koja struji gotovo na svakoj Žunjićevoj slici, gotovo da se može opipati, vidjeti, osjetiti. Ta energija klizi kroz sve razine slike, istječe van, uvlači se u nevidljivu dubinu slike.

Snažan, vrlo dobro odabran kolorit i dalje je vrlo bitna odrednica ovoga slikarstva jer Žunjić i ne želi drugačije slikati, žestoki,naglašeni kolor njegov je trademark.

Nefiguratrvni svijet i na ovim je slikama definiran kroz slikarevu igru s raznovrsnim elementima koje je na svoj način kombinirao u jedinstvenu cjelinu tektonskih ploča i njihovih pomicanja.

Naravno, Žunjićeve motive možemo tumačiti i čitati kako tko želi i može jer svatko ima svoj ključ za odgonetavanje simbolike.

S druge strane Žunjićev kolor je iznimno optimističan, njegove slike emaniraju doista, samo pozitivnu energiju.

Piše: Miroslav Pelikan
08.04.2019. 10:01:00
http://m.metro-portal.hr/novi-ciklus-mladena-zunjica/117873/