objavljeno 24.01.2022. 08:30:00
OSVRT

Novi ciklus akvarela Bojana Doleneca

Akvareli živopisni, razigrani, ponegdje izrazito dramatični, kakvo je i vrijeme katkad na obali, uz more, boje su snažnije, izrazitije, nose biljeg energije

Bojan Dolenec
Bojan Dolenec (Miroslav Pelikan)

Od kada je posao nastavnika likovnog odgoja, akademskog slikara Bojana Doleneca odveo u Slavoniju, možemo reći kako u svakom novom ciklusu sve više sanja more, obale, valove, stijene, uzvisine iznad opakih voda, vjetrove i oblake, oživotvorujući svoju čežnju nizom akvarela u novome ciklusu, na formatu A4.

Akvareli živopisni, razigrani, ponegdje izrazito dramatični, kakvo je i vrijeme katkad na obali, uz more, boje su snažnije, izrazitije, nose biljeg energije.

Morski krajobrazi Bojana Doleneca žive žestoki život, tamo, očito je, ništa i nikada ne miruje, sve je u gibanju, taj je priobalni svijet vrlo pokretljiv, svija se prema vremenskim prilikama i neprilikama.

Istodobno, kao logični nastavak ovoga ciklusa slikar je pridodao i jedan akril u futurističkom stilu, koji naviješćuje buduće umjetničke poteze, a koji je po svemu, jedna od verzija slikarevog autoportreta.

Eksplozivniji kolor na nizu akvarela u ovom ciklusu također jasno govori o autorovoj budućoj orijentaciji i njegovim nedvojbenim namjerama, pa i promjeni u odabiru motivike.

Kolor je u prvom planu, kao i prisutnost gibanja energergije, sve je promjenljivo.

Očito je kako je novo klimatsko okruženje omogućilo Bojanu Dolenecu evidentnu oslobođenost doživljavanja likovnog, on hrabro i nezaustavljivo uranja u drugačije, dublje i strastvenije mogućnosti artističkog izražavanja.

Piše: Miroslav Pelikan
24.01.2022. 08:30:00
http://m.metro-portal.hr/novi-ciklus-akvarela-bojana-doleneca/136149/