objavljeno 09.04.2010. 11:14:02
SRAMOTA

Norveška crkva zaprimila informacije o novim zlostavljanjima

E-mailom sam dobio toliko novih prijava, potvrdio je medijima norveški biskup Bernt Eidsvig

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Norveška katolička crkva dobila je brojne informacije o mogućim novim slučajevima seksualnog zlostavljanja, pošto je bivši katolički biskup u norveškome gradu Trondheimu, Georg Mueller, u internom priznanju crkvi otkrio da je seksualno zlostavljao maloljetnog ministranta i zbog toga se prošle godine povukao s dužnosti, rekao je u petak za list Verdens Gang glavni norveški biskup Bernt Eidsvig.

Zlostavljanje se dogodilo prije dvadesetak godina u Trondheimu, kad je Mueller bio još običan svećenik, tako da je nastupila zastara za kazneni progon, kazao je njegov nasljednik Bernt Eidsvig. Mueller osobno nije još dao nijednu izjavu za javnost.

Slučaj biskupa Muellera bio je prvi poznati slučaju zlostavljanja u katoličkoj crkvi u Norveškoj, ali je nakon njegova otkrića, po riječima Eidsviga, počela prava bujica novih potencijalnih slučajeva.

"E-mailom sam dobio toliko novih prijava o potencijalnom zlostavljanju unutar crkve da je server u jednom trenutku bio blokiran", kazao je Eidsvig

"Katolička crkva sada treba istražiti sve te slučajeve kako bi se utvrdilo je li riječ o nečemu što do sada nije bilo poznato", kazao je, dodavši kako je crkva spremna na suradnju s pravosudnim organima skandinavskih zemalja te da će otvoriti "tajne arhive", koji sadrže povjerljive informacije o svećenicima. "Otvoren sam za istragu i izvan crkve, ako se to od nas bude tražilo", kazao je Eidsvig.

Čim se 7. lipnja prošle godine pojavila optužba za zlostavljanje, Mueller je zatražio razrješenje s dužnosti. Katolička crkva Muellerov je odlazak tada službeno obrazložila "problemima u suradnji".

Eidesvig je u intervjuu drugom norveškom listu, "Adresseavisen" kazao da se Mueller nakon povlačenja s dužnosti podvrgnuo psihoterapiji i duhovnom savjetovanju. O slučaju nije obaviještena javnost jer to žrtva zlostavljanja nije željela, rekao je. Sam bivši biskup Mueller povukao se i nestao, piše list. Ni katolička crkva u Trondheimu ni njegov matični red u Njemačkoj, Arnsteinska braća, odakle potječe, ne znaju gdje se trenutačno nalazi. (hina/metro-portal)

09.04.2010. 11:14:02
http://m.metro-portal.hr/norveska-crkva-zaprimila-informacije-o-novim-zlostavljanjima/37468/