objavljeno 09.10.2014. 13:16:10
FRANCUSKI ROMANOPISAC

Nobelovu nagradu za književnost dobio Patrick Modiano

Iako su najveće šanse davane Harukiju Murakamiju, dobitnik je francuski pisac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (nobelprize.org)

Vrlo neočekivano, šezdesetdevetogodišnji francuski pisac Patrick Modiano dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

"Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigdje drugdje. Piše knjige za djecu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sjećanja, identitet i vrijeme. Njegov najpoznatji roman je "Ulica mračnih dućana" (Missing Person). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje," rekao je Peter Englund u ime Švedske akademije.

Švedska akademija objasnila je da 1.1 milijun dolara odlazi Modianu za umjetnost sjećanja s kojom je evocirao nezamislive ljudske sudbine i neotkriveni živi svijet okupacije.

Modiano je zadnjih godina zaredao s osvajanjem književnih nagrada, pa je tako 2010. osvojio Prix Mondial Cino Del Duca Francuskog instituta i Austrijsku državnu nagradu za književnost 2012.

Sam je priznao da je na njegov rad najviše utjecao susret s Raymondom Quenauom koji ga je 1968. godine uveo u svijet izdavaštva i od tada Modiano živi od svog spisateljskog dara. Početno razdoblje obilježio je njegov odnos s prerano preminulim bratom Rudyjem kojem su posvećena sva djela do 1982. godine.

Nakladnička kuća Fraktura objavila je 2005. prijevod njegovog romana Mali dragulj.

09.10.2014. 13:16:10
http://m.metro-portal.hr/nobelovu-nagradu-za-knjizevnost-dobio-patrick-modiano/87698/