objavljeno 07.08.2018. 16:01:00
TRENDOVI

Njuškalo je jedan od lidera u transformaciji u online marketplace

Na okupljanju u Miamiju, 'rezerviranom' za najveće tržišne lidere, sudjelovalo je i Njuškalo

Online oglasnici idu dalje
Online oglasnici idu dalje (Njuškalo)

Tržište online oglasnika prolazi kroz značajnu transformaciju na putu do online marketplaceova. Upravo je toj transformaciji bio posvećen ovogodišnji Global Online Marketplace Summit (GOMS) u Miamiju. Na toj najvažnijoj svjetskoj konferenciji s više od 250 sudionika, među kojima su bili globalni lideri poput Facebooka, eBaya, Schibsted Media Grupe, OLX grupe i Mercadolibre, Njuškalo je pokazao da na svojoj platformi već primjenjuje vodeće trendove, a kao jedan od rijetkih marketplaceova i jedini iz ovog dijela Europe, sudjelovao je i kao predavač. Stručnjaci iz vodeće domaće classified tvrtke predstavili su tako implementaciju antibot rješenja tvrtke ShieldSquare, a ujedno su s kolegama iz Styria Media Services pokazali funkcionalnost fotoprepoznavanja u mobilnoj aplikaciji Njuškala.

  • Poslovanje u okviru klasičnog oglasnika dovodi do stagnacije dugoročnih prihoda i kvalitete usluge, tako da je transformacija poslovnih modela nužnost. To znači, primjerice, pružanje dodatnih, vezanih usluga, poput osiguranja, uključivanje u transakcijski proces između kupca i prodavatelja, omogućavanje usluga financiranja, kvalitetnije korištenje prikupljenih podataka i spremnost prihvaćanja da novi izvori prihoda dugoročno mogu biti značajniji od dosadašnjeg klasičnog modela oglašavanja. Za većinu oglasnika to znači korjenitu promjenu dosadašnje strategije, a to implicira ulaganje u sve segmente poslovanja - pojasnio je ključne poruke s GOMS-a Igor Sobota, direktor Odjela za razvoj proizvoda u Njuškalu.

Trendovi spomenuti na konferenciji, koji će u manjoj ili većoj mjeri transformirati postojeće poslovanje online marketplaceova, su AI (artificial intelligence) i ML (machine learning), chatbot, prediktivne analize, escrow/financiranje, blockchain, glasovno pretraživanje, proširena stvarnost (AI) i virtualna stvarnost (VR), mobilna dostupnost te konsolidacija tvrtki i brendova. Sobota ističe kako su bili iznimno ponosni i dobro dočekani među svjetskim liderima jer je Njuškalo na konferenciji pokazalo da ide u korak s navedenim trendovima jer većinu njih već ima implementirane.

AI i ML trendovi značajno će utjecati na marketplaceove jer su bazirani na velikim količinama podataka. Spomenute su tako razne primjene AI-a, od ispravne kategorizacije oglasa temeljem prepoznavanja sadržaja fotografije (Njuškalo), poboljšavanje kvalitete predane fotografije (Meero), kontrola sadržaja oglasa (Yandex) ili automatsko pokretanje Google, Facebook i Instagram kampanja (Guloggratis). Sobota ipak smatra da su AI i ML u pred-pubertetskom razdoblju primjene u marketplaceovima, ali su prepoznati kao smjer u koji treba ulagati. Slično je i za chatbot tehnologiju koja je značajna za razvoj usluga koje komuniciraju s klijentima, no konferencijska statistika je pokazala da vrlo malo marketplaceova ima integriran chatbot u svoj portal, tako da je Njuškalo bio jedan od rijetkih sudionika s primjenom za Facebook Messenger, ističe Sobota.

Prediktivne analize ili „Kako temeljem prikupljenih podataka procijeniti što će se dogoditi?" je nadogradnja u korištenju podataka kojima marketplaceovi raspolažu. Primjerice, može se upotrijebiti za preporuku oglasa sa zanimljivijim sadržajem za klijenta ili prijedlog za izradu oglasa za bržu prodaju. To je velik korak k personalizaciji usluga svih sudionika u lancu prodaje, a Sobota je sudionicima konferencije prenio da Njuškalo već ima Research Lab koji koristi golemi potencijal Njuškalove baze podataka.

Escrow i financiranje zapravo znači kako omogućiti plaćanje robe i usluga na samom marketplaceu, čime se, uz ubrzavanje procesa prodaje, značajno povećava i sigurnost trgovanja, pojašnjava Sobota. Naravno, velika prednost za korisnika je i dobivanje novca u kratkom roku, i to bez potrebe da se izađe iz procesa kupovanja na samom marketplaceu. Sve je to ključno u transformaciji oglašivača u online marketplace i velik korak k pružanju zaokružene usluge na samom marketplaceu, a i Njuškalo već intenzivno analizira i razvija načine primjene tog trenda u svoje poslovanje.

Za blockchain svi vjeruju da je budućnost, ali unatoč idejama, u Miamiju nitko nije prikazao njegovo korištenje. Slično je bilo i s glasovnim pretraživanjem - to je trend koji će se prenijeti na marketplace industriju, ali za sada nije značajno zastupljen. Sudionici su se ujedno složili da je za primjenu AR i VR tehnologije važno širenje dostupnosti opreme. Jedno je ipak bilo jasno: sve je manje korisnika koji pristupaju marketplaceovima putem desktopa te da je budućnost marketplaceova mobilna, prenio je Sobota.

07.08.2018. 16:01:00
http://m.metro-portal.hr/njuskalo-je-jedan-od-lidera-u-transformaciji-u-online-marketplace/113646/