objavljeno 02.05.2012. 14:56:44
RATIFIKACIJA PRISTUPA EU

Njemačka zaprijetila Ukrajini blokadom

"Mi, Nijemci, poručujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je ministar vanjskih poslova

Fotografija vijesti

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, zabrinut za sudbinu bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko koju zlostavljaju u zatvoru, zaprijetio je u srijedu blokadom ratifikacije sporazuma o pridruživanju EU-a i Ukrajine, javlja Hina.

"Mi, Nijemci, poručujemo da sporazum o pridruživanju EU-a i Ukrajine ne može biti ratificiran ako uvjeti pravne države ne budu jasno ispunjeni", rekao je Westerwelle, u intervjuu za ZDF, upitan o slučaju Timošenko.

Parafiran 30. ožujka, sporazum još mora biti službeno potpisan. Njegov trgovinski dio obuhvatit će sva područja bilateralne razmjene: trgovinu imovinom, uključivo automobile, poljoprivredu, usluge, ulaganja, slobodno kretanje kapitala i čak ljudi, ali ograničeno na poslovna putovanja.

U razgovoru za Das Bild od srijede, ministar je također podsjetio da je Kijev kao član Vijeća Europe preuzeo obvezu da poštuje minimalne norme kada je riječ o ljudskim pravima.

"Ukrajinska vlada treba znati: put prema Europi prolazi preko mosta koji stoji na dva stupa: demokraciji i pravnoj državi", rekao je.

Upitan na ZDF-u o mogućem njemačkom bojkotu europskog nogometnog prvenstva u Ukrajini ovog ljeta, Westerwelle je kazao da to pitanje za sada nije aktualno. "Mislim da nema smisla danas o tome odlučivati..." rekao je, istaknuvši da je "sada važno pomoći Timošenko".

02.05.2012. 14:56:44
http://m.metro-portal.hr/njemacka-zaprijetila-ukrajini-blokadom/70592/