objavljeno 04.06.2008. 06:18:49
VAŠ SAVJETNIK ZA KONTAKTNE LEĆE

Njega kontaktnih leća

Pitajte stručnjaka
Pitajte stručnjaka

Vaše zadovoljstvo kao korisnika kontaktnih leća jako je ovisno o načinu čišćenja i održavanja kontaktnih leća. O dobrom čišćenju i održavanju leća ovisi i dugoročno zdravljevaših očiju.

Ako koristite leće za dnevnu izmjenu, čišćenje i održavanje leća otpada.

Danas su najčešće u upotrebi višenamjenske otopine i otopine na bazi peroksida.

Višenamjenske otopine jednostavne su za korištenje, leće možete dezinficirati i očistiti u roku od nekoliko minuta. Nakon čišćenja i dezinfekcije leće možete staviti odmah u oko.

Otopine na bazi peroksida smatraju se ‘zlatnim standardom’ u čišćenju kontaktnih leća. Mjehurići nastali reakcijom peroksida, vrlo efikasno čiste leću od svih nakupina i uništavaju sve mikroorganizme nakupljene u i na leći. Kod korištenja tih otopina treba voditi računa o vremenu neutralizacije (nekoliko sati). Prije isteka vremena neutralizacije, leća se ne smije stavljati u oko radi neugodnih posljedica, pečenja i crvenila.

U svakom slučaju, treba se u potpunosti pridržavati uputa proizvođača otopina.
Ako nosite leće u izrazito suhim uvjetima (klimatizirani prostori, vjetar i sl.), ili vam iz nekih razloga ponestaje suzni film, uputno je koristiti i umjetne suze. Samo jedna kap kvalitetnih umjetnih suza omogućit će vam dugotrajno ugodno nošenje leća.

Očna poliklinika Okulistički centar
irena.skegro@okuc.hr 

Piše: Piše: Dr. Irena Škegro, spec. oftalmolog
04.06.2008. 06:18:49
http://m.metro-portal.hr/njega-kontaktnih-leca/8152/