objavljeno 06.07.2014. 07:27:30
SP BRAZIL 2014

Nizozemska pobijedila Kostariku na penale

Teška i tvrda utakmica u kojoj je Keylor Navas skinuo sve što je mogao Nizozemcima, a Sneijder je gađao vratnice

Sneijder je gađao vratnice
Sneijder je gađao vratnice (Arhiva)

Nizozemska je pobijedila Kostariku na penale i ušla u polufinale Svjetskog prvenstva nakon tvrde i teške utakmice u kojoj je imala više prilika od Kostarike, no Kostarika je na golu imala Keylora Navasa koji je ponovno radio čuda. 

Utakmicu je obilježila čudesna, pokretljiva obrana Kostarike koja je do sada već iznenadila i Urugvaj, Italiju i Englesku, a zatim i Grčku u osmini finala. Tada je Navas obranio jedanaesterac i doveo svoju momčad u četvrtfinale, a od početka utakmice vidjelo se da je plan protiv Nizozemaca jednak.

Braneći se s 8 do 9 igrača u pokretljive dvije linije koje su izgledale uigrano kao šipke na stolnom nogometu uspjeli su zaustaviti Robbena, a Van Persie je bio blizu svjetskog rekorda po broju zaleđa u kojima su ga redovito ostavljali.

S druge strane, brzi kontranapadi kapetana Ruiza i Campbella nerijetko su stvarali probleme nizozemskoj obrani koja ih je teškom mukom rješavala.

Prilika je bilo mnogo za Nizozemsku tijekom cijele utakmice, a Sneijder će sanjati vratnice koje je pogodio dva puta. Sve ostalo skidao je Navas, izluđujući nizozemske napadače.

Nakon produžetaka uslijedili su penali, a samo minutu prije kraja Van Gaal je povukao potez utakmice - izvukao je odličnog prvog vratara i uveo Krula, što se pokazalo odlučujućim.

Navas je do sada imao reputaciju ubojice jedanaesteraca, no u cijeloj seriji bio je na lopti samo jednom, Nizozemci su frustrirani igrom Kostarike pravim bombama redom bušili Navasa ne dozvoljavajući mu ni mrvicu šanse za obranu.

S druge strane, Krul je bio na lopti u svih pet pokušaja Kostarike, a dva udarca je uspješno zaustavio - kapetana Ruiza u drugoj seriji i Umane u zadnjoj i odveo svoju momčad do polufinala i meča s Argentinom. 

06.07.2014. 07:27:30
http://m.metro-portal.hr/nizozemska-pobijedila-kostariku-na-penale/85986/