objavljeno 11.01.2011. 12:55:00
DRASTIČNO TOPLJENJE LEDA

Razina mora porast će 4 metra idućih 1000 godina

Rezultat je to emisija ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova

Ledeni pokrov Antartike neće izdržati porast temperatura
Ledeni pokrov Antartike neće izdržati porast temperatura (Getty Images)

Nezaustavljiv udarac globalnog zatopljenja trebao bi uzrokovati katastrofičan scenarij na zapadnom ledenom pokrovu Antartike do godine 3000. Ovakvo sivo predviđanje još je i najbolji scenarij, u slučaju da se prekine s korištenjem fosilnih goriva te pumpanjem ugljičnog dioksida u atmosferu. U stvari, prave posljedice mogle bi biti još gore, upozoravaju znanstvenici.

Studija, objavljena u Nature Geosciencu, prva je koja radi klimatska predviđanja i do 1000 godina unaprijed. Znanstvenici su pomoću kompjuterskih simulacija analizirali scenarije emisija ispušnih plinova počevši s 2010. pa do 2100. Sjeverna hemisfera prošla bi bolje nego južna, dok bi se obrasci klimatskih promjena izmijenili na područjima kao što je Kanada.

U isto vrijeme dijelovi sjeverne Afrike pretvorit će se u pustinju jer će zemlja biti za oko 30 posto suša, a ocean će se zagrijati do 5 posto, što će uzrokovati kolaps dijelova antartičkog ledenog pokrova. Zračne struje u južnoj hemisferi također imaju utjecaj, upozorava profesor Shawn Marshall. "Južni vjetrovi rijetko mijenjaju snagu, a to povećava mješanje u oceanu, dovodeći toplinu iz atmosfere u niže dijelove i zagrijavajući ocean."

11.01.2011. 12:55:00
http://m.metro-portal.hr/nivo-mora-porast-ce-4-metra-iducih-1000-godina/53909/