objavljeno 03.06.2012. 16:45:00
IPAK ČEKA PRESUDU

Ništa od Čačićevog izuzeća pred mađarskim sudom

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu

Fotografija vijesti

Unatoč špekulacijama dijela medija kako bi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Vladimir Čačić mogao biti izuzet od kaznene odgovornosti za izazivanje prometne nesreće u Mađarskoj 2010. godine, mađarsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je danas kako to ipak neće biti slučaj, prenosi Hina.

Suđenje Čačiću na Županijskom sudu u Kapošvaru bilo je odgođeno u travnju, a Čačić je tada rekao kako je s više sudske instance zatražena provjera njegova diplomatskog i službenog statusa. MTI prenosi da je sud prekinuo suđenje i zatražio mišljenje nadležnog ministarstva može li Čačić, koji je u vrijeme izazivanja prometne nesreće bio predsjednik Hrvatske narodne stranke, a u prosincu 2011. je izabran za prvog potpredsjednika vlade, biti zaštićen imunitetom.

Mađarsko Ministarstvo pravosuđa je zaključilo da Čačićev slučaj ne podliježe Konvenciji o specijalnim misijama kojom se štite službena izaslanstva tijekom boravaka u inozemstvu jer je Čačić u vrijeme nesreće u Mađarskoj boravio neslužbeno i nije o tome unaprijed izvijestio vlasti, piše mađarska agencija.

Jednako tako na Čačića se ne može primijeniti niti Konvencija o sprječavanju i kažnjavanju kaznenih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom jer se ona odnosi samo na šefove država i članove njihovih obitelji u pratnji, objavilo je ministarstvo.

Radimir Čačić je u siječnju 2010. na autocesti Nagykanisza - Budimpešta svojim chryslerom 300C naletio na škodu fabiju koju je vozila Katalin Liptak. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.

Na odgođenom ročištu u travnju očekivao se dovršetak postupka pa čak i izricanje presude pošto su se na zadnjoj raspravi 25. siječnja u sudnici kapošvarskog Županijskog suda suočila dvojica prometnih vještaka koji su se sporili je li Čačić u vrijeme prometne nesreće vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti.

U svojoj obrani Čačić je kazao kako nije vozio prebrzo, ali da je neposredno prije udara na cesti uletio u oblak magle.

03.06.2012. 16:45:00
http://m.metro-portal.hr/nista-od-cacicevog-izuzeca-pred-madjarskim-sudom/71611/