objavljeno 04.07.2017. 08:01:00
POLITIKA

Nimalo lagan susret na vrhu zemalja G20

Koncem ovog tjedna se u Hamburgu sastaju čelnici 20 vodećih gospodarskih nacija. Od domaćina se očekuje da se pobrine za uspjeh konferencije, ali to u ovom dobu nesloge znači da Angela Merkel ima posla preko glave

Čeka li nas novi show Trumpa ili Erdogana?
Čeka li nas novi show Trumpa ili Erdogana? (Arhiva)

Dvanaest godina na položaju kancelarke za Angelu Merkel znači i da je već doživjela ovakve ili onakve sastanke na vrhu, a i da ih je već sama organizirala. 2007. je bila domaćica sa summitu G8 u Heiligendammu na Istočnom moru, 2015. je održan sastanak na vrhu, tada opet samo zemalja G7 u Elmau u Bavarskoj. Sada je pak Hamburg pozornica takve goleme priredbe gdje će na sastanak skupine 20 najvažnijih gospodarskih zemalja doći još više gostiju nego inače.

Ali sama veličina nije jedina stvar koja ovaj sastanak u Hamburgu razlikuje od svega što je Angela Merkel trebala savladati. "Sastanak na vrhu zemalja G20 se ove godine održava u osobito zahtjevnim okolnostima. Spomenut ću najveće izazove: terorizam, promjena klime, protekcionizam. I sve te teme stoje na dnevnom redu. Svijet je u nemiru, postao je nesložan."

Pozornica za Trumpa, Putina i Erdogana

Ta nesloga je utjelovljena prije svega u likovima američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Erdogana. Sva trojica će doći u Hamburg i već unaprijed se može očekivati da će svi oni imati samo svoje interese pred očima. Erdogan bi rado svoj posjet Njemačkoj iskoristio da održi govor Turcima koji žive u Hamburgu, makar mu je njemačka vlada uskratila odobrenje za javni nastup. Treba još vidjeti da li se turski predsjednik namjerava držati te zabrane.

Trump pak želi iskoristiti ovaj summit da se po prvi puta susretne sa Putinom. Ima mnogo toga o čemu želi razgovarati sa njim: od krize u Ukrajini preko rata u Siriji i sankcija protiv Rusije pa do navodnog utjecaja Rusije na izbor Trumpa. Od Trumpovog nacionalnog savjetnika za sigurnost McMastera se moglo čuti kako će se američki predsjednik u Hamburgu založiti da Zapad razvije "konstruktivni odnos".

Trump ima i drugih predodžbi o čemu se treba govoriti u Hamburgu. Između ostalih želi osudu prevelikih kapaciteta u svjetskoj proizvodnji čelika i želi sve sudionike navesti da se tu uvedu ograničenja. Osim toga želi i jasno pokazati kako ne želi uzmaći ni za milimetar od svoje odluke napustiti sporazum o klimi iz Pariza. On je tu odluku donio kako bi "zaštitio američka radna mjesta, američke tvrtke i radnike" i zbog toga je Trump "ponosan".

Ostati uz zaštitu klime, ali i zadržati Washington

U tom raznolikom zboru interesa i demagoga, njemačka kancelarka zna kako "u Hamburgu ne možemo očekivati jednostavne razgovore. Nesloga je očita i bilo bi neiskreno kada bi je pokušavali pomesti pod tepih. To ja sigurno neću učiniti", izjavila je Merkel. No čak niti kod klime nije rješenje niti Washington posve gurnuti u stranu: "Radimo na tome da sa jedne strane držimo našu poziciju i da se držimo dogovora u Parizu. Ali radimo i na tome da se nađe zajedničko rješenje", kaže njemačka kancelarka.

Svakako je izazov naći neku formulu koja će podržati Pariz bez da se zauzme potpuno jasna, dakle izolirajuća pozicija. Svakako bi moglo biti lakše doći do sloge kod druge teme: kod zajedničke borbe protiv terorizma. Neće valjda biti mnogo spora niti kod zalaganja za veći utjecaj žena ili za boljom zdravstvenom zaštitom. U tim područjima je kancelarka "veoma optimistična", a lakšem dogovoru se nada i u temi politike prema izbjeglicama.

No obzirom da je skupina G20 prije svega određena svojim gospodarskim potencijalom, upravo će teme iz tog područja i dominirati u Hamburgu. No neminovno se u tome opet mora doći na pitanje slobodne trgovine: "Uvjerena sam da protekcionizam nije rješenje", kaže Angela Merkel. "On šteti svim sudionicima. Zato trebamo otvorena tržišta i moj je cilj da se i sa ovog summita zemalja G20 uputi jasna poruka podrške slobodnoj razmjeni i protivljenja ograničavanju trgovine, kao i jasnom prihvaćanju multilateralne razmjene."

"Zajedno se može mnogo više"

Isto tako tradicionalno, domaćin ima priliku na takvim sastancima staviti i neke teme do kojih mu je osobito stalo. Tu svakako spada i inicijativa bolje suradnje s Afrikom. Inicijativa Compact with Africanije zamjena za razvojnu pomoć, nego se njome želi privući i privatne i institucionalne investitore da ulože u projekte u Africi. Tu je i Agenda 2030. Ujedinjenih naroda o održivom razvoju i tu kancelarka želi "sa našim partnerima u G20 zauzeti vodeću ulogu i na primjer obavezati druge zemlje ove skupine kako bi u što kraćem roku izvjestile o nacionalnim strategijama takvog održivog razvoja."

Hamburg ovog petka i subote (7. i 8. srpanj) neće biti samo pun političara i njihovih suradnika, nego dolazi i 4.800 novinara iz 65 zemalja da izvještava o sastanku G20. Opet: za "dobar" ili "loš" summit se redovito krivi domaćin, makar je na svih dvadeset zemalja da se potrude nešto zajednički osoviti na noge: "Ja sam si zadala za cilj na ovom summitu da iz njega izađe poruka odlučnosti sa kojom će predsjednici država ili vlada zemalja G20 pokazati kako su razumjeli kakva odgovornost za čitav svijet leži upravo na njima i da su spremni preuzeti tu odgovornost." Jer samo zajedničkim snagama se nešto može pomaći sa mjesta i to "brže i učinkovitije nego što bi to ikad mogli i dijelom učiniti sami u okviru jedne nacije", izjavila je njemačka kancelarka.

Piše: Sabine Kinkartz/DW
04.07.2017. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/nimalo-lagan-susret-na-vrhu-zemalja-g20/105920/