objavljeno 06.05.2010. 00:33:05
VELIKA LOVA

Nijemci manje podržavaju Angelu Merkel zbog pomoći Grčkoj

Popularnost kancelarke pala je u tjedan dana za šest posto, a njezini konzervativci izgubili su dva posto

(Getty Images)

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su na podršci u Njemačkoj otkako je Grčka zatražila pomoć od svojih europskih partnera, pokazalo je ispitivanja javnog mišljenja objavljeno u srijedu, samo pet dana prije važnih regionalnih izbora.

Kancelarkini konzervativci, koje čine demokršćani (CDU) i bavarski CSU, izgubili su dva posto na popularnosti u odnosu na prethodni tjedan i sada uživaju potporu 34 posto Nijemaca, pokazalo je istraživanje provedeno za časopis Stern. Podrška njenim koalicijskim partnerima Slobodnim demokratima (FDP) je osam posto i nije se mijenjala.

Istraživanje je provedeno od 26. do 30. travanja, nekoliko dana nakon što je Grčka zatražila od zemalja Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanredni zajam. Njemačka kancelarka snažno zagovara pružanje njemačke pomoći Grčkoj.

"Ovo je drukčije od bankarske krize prije godinu i pol. Kancelarka nije bila oslonac koji ulijeva ljudima povjerenje i ukazuje smjer u krizi", rekao je Manfred Guellner koji vodi istraživanje agencije Forsa. "Onda je rekla da paket pomoći nije za banke nego za ljude, no prošlog tjedna nije uspjela naći tako dobru formulaciju", dodao je.

U nedjelju se Angela Merkel suočava s prvim izbornim testom od formiranja koalicije s FDP-om prije šest mjeseci. Izbori u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Westphalia mogli bi njenoj koaliciji oduzeti većinu u gornjem domu parlamenta.

Istraživanje je pokazalo i da je osobna popularnost kancelarke pala za šest posto s 48 posto prethodnog tjedna.

Njemački socijaldemokrati po istraživanju dobivaju jedan posto više nego u ranijem istraživanju i sada uživaju potporu 25 posto birača. Zelene podržava 16 posto ispitanih, dva posto više nego po ranijoj anketi. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 00:33:05
http://m.metro-portal.hr/nijemci-manje-podrzavaju-angelu-merkel-zbog-pomoci-grckoj/39383/