objavljeno 14.07.2008. 23:50:07

New Yorker izazvao buru s karikaturom bračnog para Obama

Karikatura Obamu prikazuje kao muslimana, a njegovu suprugu kao terorista

Sporna karikatura
Sporna karikatura (Reuters)

Izborni stožer vjerojatnog demokratskog predsjedničkog kandidata Baracka Obame osudio je u ponedjeljak karikaturu na naslovnici magazina New Yorker, koja Obamu prikazuje kao muslimana a njegovu suprugu Michelle kao terorista, kao "neukusnu i uvredljivu".

Ilustracija na naslovnici novog New Yorkera, koji je u ponedjeljak stigao na kioske, prati glavnu temu broja pod nazivom "Politika straha" - o tome kako desničarski kritičari nastoje pobuditi strah birača od prvog predsjedničkog kandidata afričko-američkog podrijetla.

Autor Barry Blitt, prikazao je Baracka Obamu u tradicionalnoj muslimanskoj nošnji istočne Afrike, odakle potiče njegov otac Kenijac, sa sandalama, kaftanom i turbanom, a njegovu suprugu Michelle u maskirnoj odori, vojničkim čizmama i s automatskom puškom AK-47 o ramenu, kako stoje u Ovalnom uredu Bijele kuće. Par se pozdravlja dodirom stisnutih šaka, iznad kamina visi portret Osame bin Ladena, a u njemu gori američka zastava.

"U New Yorkeru mogu misliti, kao što nam je jedan član redakcije objasnio, da je njihova naslovnica satiričko izrugivanje s karikaturom senatora Obame koju pokušavaju stvoriti desničarski kritičari. No većina čitatelja doživjet će je kao neukusnu i uvredljivu."
Bill Butron,
glasnogovornik Obamine kampanje

New Yorker u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navodi da naslovnica "kombinira niz izmišljenih predodžbi o Obami i pokazuje kako su očito iskrivljene".

"Goruća zastava, nacionalističko-radikalska i islamska odora, pozdrav šakama, portret na zidu? Sve su one odjek nekog od napada. Satira je dio onoga što mi radimo, i namjena joj je da stvari izvede na čistac, da posluži kao zrcalo predrasudama, mržnji i apsurdu.

To je duh ove naslovnice", ističe u priopćenju magazin, te dodaje da novi broj sadrži i dva "vrlo ozbiljna" članka o Obami.

Tucker Bonds, glasnogovornik Obaminog republiklanskog protukandidata Johna McCaina, suglasio se s ocjenom da je naslovnica "neukusna i uvredljiva".

Iako urednici New Yorkera u izjavama za američke TV postaje tvrde kako "nisu očekivali takvu reakciju", sporna naslovnica postala je vijest dana u SAD-u, donijela magazinu publicitet kakav već dugo nije imao, te pokrenula lavinu na Internetu, gdje o njezinom značenju polemiziraju ljevičarski i desničarski blogeri. (HINA/METRO)

14.07.2008. 23:50:07
http://m.metro-portal.hr/new-yorker-izazvao-buru-s-karikaturom-bracnog-para-obama/9850/