objavljeno 22.03.2010. 09:47:28
USPRKOS NASELJAVANJU

Netanyahua ipak pozvali na sastanak u Bijelu kuću

Mogućnosti su samo dvije - Bibi će u Washingtonu dobiti packe ili će, nakon snažnog pritiska izraelskog lobija, dobiti odriješene ruke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na sastanak u Bijelu kuću, unatoč izraelskom odbijanju ključnog američkog zahtjeva da se zaustavi gradnja židovskih naselja u Istočnom Jeruzalemu.

Sastanak s Obamom izraelski će premijer imati u utorak, a poziv mu je predao američki bliskoistočni izaslanik George Mitchell na sastanku u nedjelju, uoči Netanyahuova odlaska u SAD.

Američki potpredsjednik Joe Biden, koji je prije manje od dva tjedna ostao zatečen objavom židovske gradnje u istočnom Jeruzalemu tijekom njegovog posjeta Izraelu, Netanyahua će primiti na večeri u svojoj rezidenciji u ponedjeljak, objavila je Bijela kuća.

Biden je bio u Izraelu kada je tamošnja vlada objavila gradnju novih 1,600 stanova u naselju ortodoksnih Židova - Ramat Shlomu, u arapskom istočnom Jeruzalemu.

Biden osobno, državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki dužnosnici administracije oštro su osudili taj potez, smatrajući ga uvredom SAD-u i podrivanjem mirovnog procesa.

Nedugo nakon toga iz Kongresa je uslijedila bura kritika prema Obaminoj administraciji zbog ponašanja prema Izraelu, a predvodili su ih brojni zastupnici bliski moćnom židovskom lobiju u Americi.

Administracija je ubrzo ublažila kritike, a potom je uslijedio i poziv Netanyahuu, koji doputovao u Washington kao gost godišnjeg zasjedanja američko-židovske udruge AIPAC-a.

Prestanak gradnje židovskih naselja na palestinskim područjima ključan je palestinski uvjet za povratak mirovnim pregovorima, a zahtjev podupire i međunarodna zajednica. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 09:47:28
http://m.metro-portal.hr/netanyahua-ipak-pozvali-na-sastanak-u-bijelu-kucu/36023/