objavljeno 23.09.2011. 17:13:18
STRAH OD PORODA

Nervozne majke češće završe na operacijskom stolu

Istraživanje švedskih znanstvenika pokazuje da strah od poroda češće dovodi da majka mora biti podvrgnuta carskom rezu, a time se smanjuje mogućnost da ima još djece.

Fotografija vijesti

„Budite smireni i izdržite". Najčešće tim riječima liječnici umiruju nervozne, uplašene buduće majke, a ne bez razloga. Novo istraživanje je pokazalo da trudnice koje strahuju od poroda češće moraju roditi carskim rezom.

Liječnici sa švedskog sveučilišta Linköping proveli su istraživanje promatrajući zdravstveno i mentalno stanje 1000 trudnica, prije i poslije poroda. Kasnije su usporedili podatke trudnica koje su bile upućene psihologu zbog straha od poroda s onim trudnicama koje nisu osjećale ikakve tjeskobe.

„Sasvim je normalno osjećati strah prije poroda, taj osjećaj je urođen. No, pretjerani strah može otežati komunikaciju s liječnikom.  Strah obuzme trudnicu i ona više ne može slušati liječnikove upute, a time porod za nju postaje previše bolan", rekla je prof. Gunilla Sydsjö, autorica istraživanja.

Istraživački tim također je ustvrdio da trudnicama koje su već imale stresni porod šanse da ponovno rode se drastično smanjuju.

„ako je žena doživjela negativno iskustvo tokom prvog poroda, rizik od komplikacije pri drugom porodu je jako velik, unatoč psihoterapiji i temeljitim prenatalnim pripremama. Zbog toga je vrlo važno da se smanje traume već pri prvom porodu", rekla je prof. Sydsjö.

„Vrlo je važno otkriti što ranije žene koje su imale traumatična iskustva pri porodu jer u protivnom će djeca tih žena imati manje braće ili sestara", zakljućila je prof. Sydsjö.

Karin Wasteson, Metro World News

23.09.2011. 17:13:18
http://m.metro-portal.hr/nervozne-majke-cesce-zavrse-na-operacijskom-stolu/63571/