objavljeno 17.04.2016. 09:47:01
ZAPAMTITE

Nekoliko savjeta za bolji san

Zdrav san temelj je zdravog života, a da je to istina sjetit ćete se svaki put kad se probudite umorni i neispavani, pa evo par savjeta kako izbjeći taj problem

Evo kako do zdravog sna
Evo kako do zdravog sna (Shutterstock)

Zanemarivanje odmora i sna može dovesti do ozbiljnih posljedica kao što su srčane bolesti, visoki krvni tlak i veći rizik od moždanog udara. Unatoč važnosti sna za naše zdravlje, velik dio nas ne spava dovoljno, pa je čak 2015. godine nedostatak sna proglašen javnim zdravstvenim problemom.

Ako ste među onima koji imaju problema sa spavanjem, ne brinite - nekoliko savjeta koji će vam omogućiti zdrav i kvalitetan san slijede ... 

Aromaterapija, naročito lavanda - dokazano je da miris lavande smiruje otkucaje srca i smanjuje krvni tlak i stavlja vas u opuštenije stanje.

Maske za spavanje - mjudi jednostavno preferiraju spavanje u mraku i maske za spavanje su jedan od najlakših načina za spriječiti fizičke i psihološke efekte svjetla na san.

Posteljina koja hladi i pidžama - temperatura i materijal odjeće kao što su pamuk, lan i svila (od čega se rade jastuci i madraci) često diktiraju vaš san. Najbolje je odabrati materijal posteljine i pidžamu koji dobro "dišu".

Smanjite buku ili koristite aparat za koji emitira "neutralnu buku" - ako već ne možete spavati u miru i tišini, aparati koji stvaraju ambijentalnu buku mogu vam pomoći.

Zastori - slično kao i maske za spavanje samo ne toliko restriktivno i klaustrofobično sredstvo.

Za kraj, priznajte sami sebi - koliko koristite smartphone, laptope, televizore ... a pogotovo u spavaćoj sobi?!

17.04.2016. 09:47:01
http://m.metro-portal.hr/nekoliko-savjeta-za-bolji-san/97604/