objavljeno 12.03.2010. 21:20:51
FUNKY

Neka i vaši gadgeti budu ekološki zeleni

GALERIJA - Sami ostavljamo otisak na okolišu svime što činimo, pa zašto ekologiju ne bismo primijenili i na naše tech ljubimce

(Romina N McGuinness/MWN)

Gadget se opisuje kao ''sprava koja je vrlo korisna za određen posao''... Ipak, on može biti i puno više od toga. Možete imati gadgete za sve i svašta, od vašeg auta do stola pa sve do mp3 playera. Stvar je u tome da se gadgeti većinom izrađuju od plastike, metala i drugih materijala koji nisu uvijek prijatelji ekologije.

Tehnološki napredak je toliko brz da gadgeti izađu iz mode preko noći, ostavljajući hrpe otpada. Dakle, dok nastojimo stvoriti ekološki prihvatljiv svijet smanjujući emisije ugljičnog dioksida, naš ekološki otisak je sve što činimo (hrana, putovanje, prijevoz, odjeća..), pa zašto to ne primijenimo i na naše omiljene gadgete?

Funky Flexy

Sjećate li se rastezljive igračke Slinky? Sada se na tržištu nalazi Flexy, ista igračka, ali je izrađena iz recikliranog, biorazgradivog kartona. Potražite ju na www.uncommongoods.com.

Solarna lopta-lampa

Ovo je ekološki prijateljski dizajn lampe koji koristi snagu sunca kako bi svijetlila. Tijekom dana se solarna baterija puni, a tijekom sumraka se automatski pali pomoću senzora.

Sol sat

Dizajner Shin Azumi toliko voli sunce da ga je odlučio postaviti za glavni element svog sata, a sve utemeljeno na činjenici da nam sunce pruža sreću i energiju. Sat se puni tehnologijom solarnih ćelija, a jedinstven je po tome što se to vidi na prednjoj strani sata, a nije skriveno otraga, što je inače slučaj. Azumi poštuje solarnu snagu kao održivu tehnologiju koja stvara čiste (i otkačene) izvore energije.

Glazbena šalica

Jeste li se ikad pitali što učiniti sa šalicom nakon što joj se slomi ručka? Pa, japanski dizajner Masato Tokuno ima odgovor - iz nje napravite zvučnike. Njegova keramička šalica pristaje iPodu i nikad neće izgledati kao da ne pripada kuhinji ili stolu u blagovaonici. To je savršen modni dodatak za zeleni glamur bilo kojeg društvenog okupljanja, bez obzira radi li se o popodnevnoj kavi ili večeri, samo ju ne koristite za serviranje kave.

Funky pet ambalaža

Lijevak za zalijevanje cvijeća 'Petal Drop' izrađen je od 100 posto reciklirane plastike. Dizajniran je tako da pristaje na otvor plastične boce kako bi skupljao kišne kapi dok padaju. Tako možete iskoristiti recikliranu vodu za zalijevanje vaših biljaka ili pranje prljavih površina. Materijal je lagan, pa je najbolje da ga obložite teškim šljunkom. Više pročitajte na www.quirky.com.

Webcam Lili & USB Oscar

Jedna od rijetkih tehnoloških kompanija koja pokazuje kredibilitet u poštenoj trgovini, United Pepper, nastoji svoj utjecaj na okoliš svesti na minimum. Fokus dizajna proizvoda i same proizvodnje je na održivosti. Izrađeni od kapoka, pamuka i kartona; sve prirodni proizvodi s malim utjecajem energije, držači za USB i web kamere su savršeni gadgeti za vaš stol. Više na http://www.unitedpepper.org.

Piše: Romina McGuinness/ Metro World News
12.03.2010. 21:20:51
http://m.metro-portal.hr/neka-i-vasi-gadgeti-budu-ekoloski-zeleni/35345/