objavljeno 04.12.2018. 08:01:00
PROSVJEDI

Neće tatu i jako su ljuti

Zbog eskalacije prosvjeda u Parizu i njemački tisak je počeo pisati o tomu što se događa u Francuskoj – do sad je o tome uglavnom šutio. Sada navodi da je „širom zemlje u subotu bilo 136.000 demonstranata“

Prosvjedi su vrlo brzo postali nasilni
Prosvjedi su vrlo brzo postali nasilni (Twitter)

Tisak na njemačkom navodi uglavnom da je „širom zemlje u subotu bilo 136.000 demonstranata", a neki i dodaju da ih je „dva tjedna ranije" (kada se o demonstracijama nije pisalo ili se pisalo samo sporadično) „bilo 290.000". U svakom slučaju, razgovori predsjednika Emmanuela Macrona s predstavnicima demonstranata bi trebali doprinijeti rasvjetljavanju čitave situacije, jer su demonstranti srditi zbog čitavog niza mjera francuske vlade, a i zbog ponašanja svog predsjednika kojeg vide kao predstavnika neoliberalne elite i lažnog predvodnika „nove Europe".

„Macron će možda smijeniti ministra unutarnjih poslova", piše Zeit online, „možda će priznati propuste svoje politike, možda će ih čak i korigirati. To bi, doduše, bio zahtjevan pothvat. Mnogo toga bi bilo nužno: održiva ekološka politika, reforma prevelikog i neefikasnog državnog aparata kao i mirovinske politike, kraj privilegija za francusku državnu kastu i umjesto toga politika koja će biti prihvaćena i u gradovima koje je globalizacija zaboravila. Emmanuelu Macronu bismo mogli poželjeti da uvidi u čemu je stvar i da ima snage sve preusmjeriti u tom pravcu."

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da bi „U jednoj europskoj zemlji policija i pravosuđe trebali biti u stanju s ovakvim nečim izaći na kraj u sklopu svojih normalnih nadležnosti. Sve drugo bi izgledalo kao bespomoćna gesta. Vlada ne bi trebala ni vjerovati da će to što su ekstremisti-nasilnici prisvojili ove prosvjede promijeniti raspoloženje među Francuzima. Naravno da će mnogi iz građanskog tabora sada okrenuti leđa ovim prosvjedima. Ali, Macron i njegovi ljudi su očito pogrešno procijenili da će njihova liberalno-ekološka politika počivati ne širokom konsenzusu. Mnogi građani očekuju da ih politika rastereti i zaštiti u svijetu koji se brzo mijenja - ali to je preteška zadaća za državu, ne samo u Francuskoj."

„Onaj tko ovih dana obuče žut prsluk, inscenira jednu od najstarijih borbi: oni koji su dolje protiv onih koji su gore" - smatra komentatorica novina Süddeutsche Zeitung: „Ta linija razdvajanja nije tako prava kao što se tvrdi u histeričnim porukama na Facebooku. No, jasno uvjerenje da je demonstrant David koji se bori protiv Golijata u vidu predsjednika Macrona objašnjava zašto je ljude koji nose prsluke tako teško odvratiti od njihove srdžbe i zašto, prema jednoj anketi, 75 posto Francuza podržava 'žute prsluke'. Francuska ovih dana podsjeća na obitelj s kojom za tri tjedna neće biti lijepo sjediti pod božićnom jelkom. Macron se ponaša kao strog otac koji puno govori o 'pedagogiji' kada objašnjava svoju politiku. A oni koje on tretira kao svoju djecu - tako se i ponašaju. Neće tatu, a i jako su ljuti".

Portal Spiegel online piše uglavnom o tome kako „šteta koju su demonstranti počinili na Slavoluku iznosi više stotina tisuća eura". Šef nacionalnog zavoda za zaštitu spomenika Philippe Bélaval požalio se da su nasilnici uništavali umjetnička djela. Tako je, na primjer, obezglavljena jedna mramorna Napoleonova bista. Osim toga, povijesni spomenik je isprskan grafitima, prenosi Spiegel.

Piše: Saša Bojić/DW
04.12.2018. 08:01:00
http://m.metro-portal.hr/nece-tatu-i-jako-su-ljuti/115709/