objavljeno 26.11.2011. 19:06:00
VJEROJATNO?!

NATO: Uzrok pakistanskim žrtvama smo vrlo vjerojatno mi

"Tijekom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerojatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson

Fotografija vijesti

Snage NATO saveza „vrlo vjerojatno" su odgovorne za smrt pakistanskih vojnika, rekao je danas glasnogovornik saveza, prenosi Hina.

"Tijekom razvoja jedne taktičke situacije zatražena je bliska zračna podrška i to je vrlo vjerojatno uzrokovalo pakistanske žrtve", rekao je brigadni general Carsten Jacobson, glasnogovornik ISAF-a.

"Svjesni smo da je bilo pakistanskih žrtva, ne znamo njihov broj, ne znamo razmjere incidenta", rekao je agenciji Reuters.

Pakistanski dužnosnici ranije su rekli da su subotu NATO-ovi helikopteri i zrakoplovi napali dva vojna položaja pakistanske vojske te ad je u napadu ubijeno do 28 pakistanskih vojnika a pakistanska vojska je izjavila da su ubijena 24 vojnika a 13 ranjeno.

Incident produbljuje krizu već narušenih odnosa SAD-a i Pakistana. "Posljednji napad snaga NATO-a na naš položaj imat će ozbiljne posljedice jer su bez razloga napali naš položaj i ubili vojnike koji su spavali", najavio je jedan viši pakistanski vojni časnik koji je tražio ostati neimenovan.

Pakistan je odmah uzvratio zatvaranjem ključnih pravaca opskrbe NATO-a u Afganistanu. "To je napad na pakistanski suverenitet", rekao je premijer Jusuf Raza Gilani. "Nećemo dopustiti bilo kakvo narušavanje pakistanskog suvereniteta i solidarnosti". Ministarstvo vanjskih poslova je reklo da će na slučaj kod NATO-a i SAD-a reagirati "najsnažnijim riječima".

Zapovjednik od NATO-a predvođenih međunarodnih snaga u Afganistanu general John R. Allen je rekao da je izrazio sućut obiteljima svih pakistanskih vojnika koji su mogli biti ubijeni ili ranjeni u "incidentu" na granici. Sućut je izrazilo i veleposlanstvo SAD-a u Islamabadu.

"Žalim zbog gubitka života svakog pripadnika pakistanske vojske i obećajem da će Sjedinjene Države blisko surađivati s Pakistanom u istrazi ovog incidenta", rekao je u izjavi veleposlanik Cameron Munter.

Incident se dogodio dan nakon što se general Allen sastao s Kajanijem kako bi razgovarali o nadzoru na pakistansko-afganistanskoj granici i poboljšanju suradnje.

"Nakon nedavnih susreta između pakistanskih i snaga NATO/ISAF-a kako bi se izgradilo povjerenje ovakvi se napadi nisu smjeli dogoditi", rekao je neimenovani viši vojni izvor agenciji Reuters.

26.11.2011. 19:06:00
http://m.metro-portal.hr/nato-uzrok-pakistanskim-zrtvama-smo-vrlo-vjerojatno-mi/65852/