objavljeno 17.09.2008. 19:48:20

Nastavljeno suđenje Zdenku Mrzljaku

Svjedočili većinom policajci

Okrivljeni Zdenko Mrzljak
Okrivljeni Zdenko Mrzljak (Andreja Thomas/CROPIX)

Suđenje Zdenku Mrzljaku, koji je u studenom prošle godine pištoljem i bombom napao skupinu policajaca, nastavljeno je danas na Županijskom sudu u Karlovcu pred sudskim vijećem u istom sastavu i s istim braniteljem optuženog, jer je odbijen Mrzljakov zahtjev za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Ante Ujevića i odvjetnika po službenoj dužnosti Nikole Pavlovića.

Okrivljeni Mrzljak danas je u sudnicu došao na vlastitim nogama uz pomoć štaka, za razliku od jučer, kad je na vlastiti zahtjev bio dovezen u mobilnom krevetu. Sudac Ujević jučer je upozorio da se zbog dostojanstva i okrivljenika i suda, suđenje ne može provesti na takav način.

Mrzljak je prilikom napada, za koji je optužen, svladan u oružanom okršaju, prilikom čega je ranjen u trbuh i desnu natkoljenicu, bio mu je ugrožen život te se od posljedica još uvijek liječi.

Zahtjev okrivljenog za izuzećem predsjednika sudskog vijeća, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković odbio je kao neosnovan jer "nema sumnje u pristranost predsjednika sudskog vijeća", obrazložio je danas sudac Ujević. Glede zahtjeva za izuzećem odvjetnika po službenoj dužnosti Nikole Pavlovića, Ujević je kazao da ga okrivljenik ne može mijenjati jer on radi po svojoj savjesti, a jedino što može jest da on ili njegova obitelj angažiraju svog odvjetnika i plate ga.

Dokazni postupak počeo je svjedočenjem balističkog vještaka i još devet svjedoka, većinom policajaca.

Vještak balističke struke Damir Tomašek, odgovarajući na pitanja optužbe, rekao je da je ručna bomba M-52 R, koju je u napadu na policiju upotrijebio okrivljenik, ubojita na 40 metara, te da joj se dijelovi rasprskavaju na udaljenost i do 200 metara, zbog čega se inače baca iz zaklona.

Ostali svjedoci su u svojim iskazima ustvrdili da im je Mrzljak prijetio da će ih ubiti i da su ga nekoliko puta upozoravali da odloži pištolj i bombu.

Policajac Igor Matejić rekao je da je pucao u tlo i noge okrivljenika u trenutku kada je on zamahnuo rukom kojom je držao ranije otkočenu ručnu bombu.

O razlozima napada i motivu pokušaja ubojstva do sada nije bilo govora, no više je svjedoka kazalo, a posebno policajac Danijel Bjelivuk, koji posljednjih deset godina radi na narko-kriminalu, da okrivljenika poznaje po njegovim prijašnjim kaznenim djelima.

Za sutra je najavljeno svjedočenje psihijatra Miroslava Bojića, te svjedoka Marija Mastelića. Mastelić će biti saslušan o kriminalnim okolnostima u kojima je okrivljenik napao policajca. (HINA)

17.09.2008. 19:48:20
http://m.metro-portal.hr/nastavljeno-sudjenje-zdenku-mrzljaku/11758/