objavljeno 22.12.2015. 12:33:00
LUDO :)

NASA stvarno želi uzgajati krumpire na Marsu

Znanstvenici sada provode eksperimente koji bi ih trebali dovesti korak bliže da krumpir na Marsu postane stvarnost

Marsovac u stvarnosti?
Marsovac u stvarnosti? (Screenshot YouTube)

Matt Damon u novom filmu Ridleya Scotta, Marsovac, glumi botaničara koji otkrije kako uzgajati krumpir na Crvenom planetu.

NASA i Međunarodni centar za krumpir počet će kultivirati krumpir u uvjetima nalik onima na Marsu s nadom da bi se eventualno na Marsu mogla sagraditi kupola gdje bi se sadio krumpir.

Tim znanstvenika replicirat će marsovske atmosferske uvjete i koristiti zemlju iz peruanske pustinje Pampas de La Joya koja je, navodno, identična onoj nađenoj na Crvenom planetu.

"Povećane količine ugljikovog dioksida u Marsovoj atmosferi pomoći će da krumpir raste brže nego na Zemlji", kažu u Centru.

Uspije li ovaj eksperiment NASA i Međunarodni centar za krumpir mogli bi postati pioniri svemirske poljoprivrede za buduće ljudske misije ne samo na Mars, već i ostale planete i mjesece u našem sustavu.

Agronomi već duže vrijeme zagovoravaju uzgajanje krumpira u područjima gdje vlada glad i siromaštvo zbog njegovih nutricijskih vrijednosti, ali i sposobnosti da uspijeva u izazovnim uvjetima. Najraniji zabilježeni slučaj uzgajanja krumpira datira do 2500. prije Krista na području današnjeg Perua i Bolivije.

Kako to izgleda u filmu pogledajte u videu.

22.12.2015. 12:33:00
http://m.metro-portal.hr/nasa-stvarno-zeli-uzgajati-krumpire-na-marsu/95653/