objavljeno 17.07.2009. 15:50:55
DIGITALNA OBLJETNICA

NASA objavila digitalizirane snimke prvog hoda po Mjesecu

Povodom 40. godišnjice stupanja čovjekove noge na Mjesec, NASA je odlučila ponoviti uspjeh jedne od najgledanijih snimki u povijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

"Ovo je mali korak za čovjeka, ali divovski za čovječanstvo". Najpoznatiju astronautsku rečenicu, a ujedno i prvu koju je čovjek izgovorio na nekom drugom 'svijetu', od danas možete poslušati gledajući poboljšane snimke prvog ljudskog koračanja po Mjesecu.

Digitalno obrađene snimke mjesečeve šetnje Neila Armstronga i Buzza Aldrina, NASAje odlučila objaviti u sklopu obilježavanja 40. obljetnice čovjeka slijetnja na Mjesec.

Originalne snimke su bile vrlo loše kvalitete, što je razumljivo uzme li se u obzir njihovu starost i uvijete u kojima su nastale. NASA je stoga, kako bi dostojno prikazala jedan od najvažnijih ljudskih koraka u povijesti, uz pomoć majstora struke iz Hollywooda, obnovila originalne snimke polijetanja i slijetanja misije Apollo 11 i hoda po Mjesecu.

Uloga Hollywooda ovaj put je bila strogo restauratorska, ništa nije 'dorađivano' pa se nemojte nadati da ćete na crnoj pozadini svemira vidjeti zvijezde, no kako obrada snimki neće biti kompletirana do rujna možda se u finalnom proizvodu zalomi i kadar kakvog 'Moon-bara' u kojem Armstrong i Aldrin s E.T-jem pijuckaju 'Moon-Coke'.

Sve do sada obnovljene snimke su objavljene na službenim stranicama NASA-e.

17.07.2009. 15:50:55
http://m.metro-portal.hr/nasa-objavila-digitalizirane-snimke-prvog-hoda-po-mjesecu/19598/