objavljeno 30.01.2017. 15:01:00
SAVJETI

Narodna medicina je najbolja protiv gripe

Med, limunada, čajevi, pileća juhica, inhalacije, vlaženje i provjetravanje sobe, stari su prokušani lijekovi iz narodne medicine

Recepti naših baka jedini su djelotvorni protiv gripe
Recepti naših baka jedini su djelotvorni protiv gripe (Shutterstock)

Gripa obično prolazi za jedan do dva tjedna  i liječenje antibioticima nije korisno. Kako su antibiotici nedjelotvorni na virusne infekcije, liječenje nekompliciranih slučajeva gripe je simptomatsko. Antibiotici su prihvatljivi samo u slučaju dokazane sekundarne bakterijske infekcije i na preporuku liječnika.

Liječenje se svodi na liječenje simptoma gripe 

Najvažnije je mirovanje, dovoljno sna i mnogo tekućine - najbolje u obliku toplih napitaka, čaja. Kod grlobolje i kašlja odlično djeluje čaj od timijana i kadulje uz dodatak meda i limuna. Kod povišene temperature odlično djeluje čaj od bazge ili lipe uz dodatak meda i limuna i/ili vitamina C.

Med, limunada, čajevi, pileća juhica, inhalacije, vlaženje i provjetravanje sobe u kojoj se boravi, stari su prokušani lijekovi iz narodne medicine koji olakšavaju simptome bolesti, sprječavaju dehidraciju, vlaže sluznicu nosa i grla i olakšavaju oslobađanje sluzi iz dišnih putova. 

Temperaturu je potrebno smanjivati tuširanjem, oblozima i lijekovima na bazi paracatamola (za djecu i odrasle osobe alergične na acetilsalicilnu kiselinu)  i acetilsalicilne kiseline. Kapi za nos smanjuju otok sluznice nosa i olakšavaju disanje. 

Inhaliranje, tople kupelji i vlaženje prostora u kojem se boravi ublažava kašalj uz pomoć lijekova za kašalj (antitusika za suhi, a mukolitika za produktivni kašalj). Inhaliranje je osobito korisno kod hunjavice. Inhalacije čajem od kamilice ili fiziološkom (slanom) otopinom u trajanju od 5-10 minuta smiruju kašalj i hunjavicu.

Kada zatražiti liječničku pomoć?                                                                

•    kod povišene temperature i zimice koja traje duže od tri dana
•    dugotrajnog kašlja koji traje duže od dva do tri tjedna
•    dugotrajno začepljenog nosa i glavobolja uz nosnu sekreciju
•    bolova u prsima, jake glavobolje, vrtoglavice i učestalog povraćanja
•    otežanog disanja
•    općeg lošeg stanja - klonulosti, malaksalosti ili pojačane razdražljivosti

30.01.2017. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/narodna-medicina-je-najbolja-protiv-gripa/102810/