objavljeno 05.12.2019. 14:01:00
PREDSTAVE

'Narodil se mladi kralj' ponovno uveseljava Advent u Komediji

Najdraži događaj kršćanskoga svijeta siromašni je međimurski seljak opjevao na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način

Narodil se mladi kralj
Narodil se mladi kralj (Kazalište Komedija)

Advent u zagrebačkom kazalištu Komedija donosi, od 5. do 10. prosinca, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom 'Narodil se mladi kralj', u suradnji s Ansamblom LADO i u režiji Vida Baloga, humorističan prikaz Isusova rođenja temeljen na pučkim božićnim tekstovima iz Međimurja na skladbe Tomislava Uhlika.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju kajkavskih božićnih prikazanja, koje je još prvi biskup zagrebački Čeh Duch donio u Zagreb u 11. stoljeću (Tractus stelae) na latinskom izvorniku, Komedija ovom božićnom predstavom slavi radost Božića kroz humorističan prikaz življenja Isusova rođenja u našim selima, stoji u najavi.

Naivnost i oporost sjeverozapadne Hrvatske omogućuju i takav pogled na "prikazbe" koje su se o Božiću "spelavale" unatrag nekoliko stoljeća po mnogim našim crkvama, dodaje se.

Najdraži događaj kršćanskoga svijeta siromašni je međimurski seljak opjevao na sebi svojstven melankoličan, gdjekad i duhovit način. Tu jednostavnu, osebujnu i neposrednu poeziju zapisao je sakupljač narodnih napjeva Vinko Žganec te objavio u zbirci "Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja", a u veselu božićnu predstavu koja je postala jedna od najomiljenijih adventskih kazališnih produkcija pretočili skladatelj Tomislav Uhlik i redatelj Vid Balog.

Premda je to zapravo melografska zbirka, Uhlik se nije služio notnim zapisima, već je njima pridružen tekst uglazbio po vlastitoj volji i nadahnuću. Djelo je nastajalo stavak po stavak da bi naposljetku, koncem 1992., poprimilo razmjere kantate, koja je potom preimenovana u božićno prikazanje. Nakon niza koncertnih izvedbi, veselo božićno prikazanje s pjevanjem i kolom "Narodil se mladi kralj" praizvedeno je u Komediji u prosincu 2000. u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama LADO, gdje se u predbožićno vrijeme prikazuje sve do danas.

05.12.2019. 14:01:00
http://m.metro-portal.hr/narodil-se-mladi-kralj-ponovno-uveseljava-advent-u-komediji/122325/