objavljeno 15.09.2012. 11:29:00
UŽITAK ZA NEPCE

Napravite sami finu domaću marmeladu

Svi se rado sjećamo bakine kuhinje i finih poslastica u kojima smo uživali kao djeca

Domaće je domaće
Domaće je domaće (Wikipedia)

Premda su danas tvornički proizvodi poput Nutele zavladali nepcima potrošača, ipak ništa ne može zamijeniti čaroban okus prave domaće marmelade, pekmeza ili džema. Danas, baš kao i kod drugih ruralnih običaja, umjetnost pravljenja marmelade je pred rizikom zaborava. Mnoge mlađe žene pretpostavljaju kako je to previše teško i oduzima previše vremena, dok je u stvari vrlo ugodno i kreativno iskustvo - da ne spominjemo ekonomično.

Evo primjera kako napraviti ovaj namaz koji je nekad bio nezaobilazan dio doručka, uz čašu mlijeka naravno.

Marmelada od naranči

1. Naranče su najbolje za klasičnu, gorko-slatku marmeladu. Trebat ćete oko 1,5 kg naranči, plus sok od 2 limuna, 3 litre vode, te 3 kg šećera. Operite voće, narežite ga na polovice, te uklonite koštice. Trebat ćete ih kasnije za pektin.

2. Zatim iscijedite naranče, te sok i meso odložite u veliku posudu. Nakon toga nasjeckajte koru na željenu veličinu, preporuča se u trakice. Sada slijedi proces kuhanja.

3. Zagrijte sok te dodajte vodu. Generalno je pravilo da ide litra vode na pola kg voća, ukoliko kuhate u otvorenoj posudi. Ova tekućina treba ispariti na trećinu prije nego dodate šećer. Za to će vam trebati nekoliko sati. Također ćete trebati dodati koštice koje ćete prethodno zamotati u gazu.

4. Postoje brojni načini kako kuhati marmeladu, a možete i pomoću lonca na pritisak, koji ubrzava cijeli proces, premda je onda potrebna manja količina vode (pola litre na svaki kg voća). Jednom kada je kora mekana, a tekućina je isparila, snažnim pritiskom iscijedite pektin iz koštica u gazi.

5. Sada dodajete šećer. Neka smjesa lagano vrije sve dok se šećer ne rastopi. Ukoliko se to ne dogodi mogao bi se kasnije kristalizirati u staklenci, a to naravno ne želite. Kada više nema grudvica, pojačajte vatru. Želite da se sastojci povežu, a to se najbolje postiže vrenjem na 100 stupnjeva Celzijusa. Ovaj proces traje oko 20 minuta.

6.Jednom kada marmelada zavrije, testirajte gustoću. Uzmite u kuhaču malo smjese, te pustite neka kapa s ruba. Ukoliko je dovoljno kuhana, padat će u gustim kapima. Kada je smjesa gotova, uklonite je s vatre te dodajte malu žlicu maslaca. Lagano promješajte. Sipajte u sterilizirane staklenke do vrha kako bi istisnuli sav zrak. Kada se ohladi obilježite naljepnicom s vrstom marmelade i datumom proizvodnje.

I vaša domaća marmelada je spremna za konzumaciju. Uživajte.

15.09.2012. 11:29:00
http://m.metro-portal.hr/napravite-sami-finu-domacu-marmeladu/54848/