objavljeno 10.02.2010. 16:54:59
USPOSTAVA SURADNJE

Napolitano Hrvatsku i Sloveniju podsjeća na žrtve fojbi

Talijanski je predsjednik povodom obilježavanja sjećanja na žrtve fojbi pozvao Sloveniju i Hrvatsku da ne zaborave to poglavlje europske povijesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Fojbe su kraške jame u Istri i dijelu sjeverne Italije u koju su bacana tijela talijanskih žrtava partizanskih likvidacija počinjenih potkraj i nakon Drugog svjetskog rata. U Italiji se tradicionalne svake godine obilježava Dan sjećanja na žrtve fojbi.

Napolitano je obećao u svom govoru u srijedu osobno se angažirati protiv raznih "oblika diplomatskog potiskivanja" uspomena na žrtve fojbi, koje opterećuje povijest i koje je, kako je istaknuo, Talijanima prebjeglim u Trst i njihovim članovima obitelji nanijelo veliku bol.

Napolitano je izjavio kako će se zauzeti za rješenje još otvorenih pitanja "u odnosima sa slovenskim i hrvatskim institucijama i tijelima vlasti". Povijest Talijana u Istri i "užas fojbi" predstavljaju jedno poglavlje u kulturi i povijesti Italije i Europe koje i Slovenija i Hrvatska trebaju priznati kao zajedničko naslijeđe, istaknuo je talijanski predsjednik. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 16:54:59
http://m.metro-portal.hr/napolitano-hrvatsku-i-sloveniju-podsjeca-na-zrtve-fojbi/32755/