objavljeno 06.02.2008. 02:37:25

Napadima na EU Koštunica i Nikolić izazivaju krizu vlade

Politički sporazum koji je EU ponudila Srbiji premijer smatra obmanom

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica jučer je svojim izjavama i istupima doveo vladajuću koaliciju na rub krize. Čelnik Demokratske stranke Srbije (DSS), koalicijskog partnera Demokratske stranke predsjednika Borisa Tadića, oštro se usprotivio političkom sporazumu koji je Europska unija ponudila Srbiji dok s njom ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Potom je zajedno s koalicijskim partnerom, strankom Nove Srbije, te Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije zatražio hitnu sjednicu Skupštine Srbije koja je trebala raspravljati o predloženom sporazumu, ali i o najavljenoj misiji EU na Kosovu.

- Prijedlog EU da sa Srbijom potpiše politički sporazum, dok EU istodobno šalje misiju da razdijeli našu državu, predstavlja obmanu s ciljem da Srbija, stavljajući svoj potpis na sporazum s EU, zapravo potpiše suglasnost s neovisnošću Kosova i postane prva država koja je indirektno priznala neovisno Kosovo - poručio je Koštunica. Predsjednik srbijanskog parlamenta Oliver Dulić odbio je Koštuničin zahtjev te poručio da ne vidi razlog za hitno sazivanje izvanredne sjednice. Za 11. veljače zakazao  je konzultacije predsjednika klubova zastupnika o tom pitanju. Slanju misije EU na Kosovo usprotivio se i predsjednik Tadić. On je upozorio da misija može na Kosovo, ali samo uz odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

“Koštunica je svojim izjavama 2001. godine odapeo strijelu koja je kasnije ubila Zorana Đinđića.”

Žarko Korać
zastupnik u Skupštini Srbije
Međutim, među strankama demokratske orijentacije Koštuničin i Nikolićev napad na Europsku uniju protumačen je i kao izravni napad na vladajuću koaliciju. Iz nekih političkih krugova stoga stižu upozorenja Tadiću da Koštunica zajedno sa Šešeljevim radikalom želi izazvati krizu vlasti i prijevremene parlamentarne izbore.

S obzirom na sadašnju političku snagu radikala, izbori bi Nikoliću bili idealan scenarij. Međutim, neki politički krugovi tvrde da bi na kraju Koštunica i sam mogao istupiti iz vlade ako bi predsjednik Tadić odlučio potpisati sporazum s EU. Potpisivanje je predviđeno za sutra u Bruxellesu. Valja napomenuti da sporazum predviđa trgovinsko otvaranje Europske unije prema Srbiji i ukidanje viznog režima, dok se pitanje Kosova uopće ne spominje.

Piše: M. Bolanča
06.02.2008. 02:37:25
http://m.metro-portal.hr/napadima-na-eu-kostunica-i-nikolic-izazivaju-krizu-vlade/2441/