objavljeno 30.12.2012. 21:40:00
SUPER!

Namirnice koje pomlađuju tijelo

Kad već pazite što jedete, potrudite se u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje pomlađuju vaše tijelo

Navalite na hranu koja pomlađuje
Navalite na hranu koja pomlađuje (Shutterstock)

Zdrav život ima par aspekata, od samog stila, preko vježbanja do hrane. Pa kad već pazite što jedete, potrudite se u svoj jelovnik uvrstiti namirnice koje pomlađuju vaše tijelo.

Na prvom se mjestu nalazi grožđe, sjajno voće puno vitamina A, B i C i raznih minerala, što mu omogućava čuvanje kože od UV zračenja i razvoja malignih stanica, tj. raka kože. Grah se nekima ne sviđa, no pun je vlakana, vitamina, minerala i kompleksnih glicida. Svojim sastavom čisti debelo crijevo i sprječava nastanak raka debelog crijeva, kao i raka prostate.

Sjemenke lana odličan su izvor omega-3 masnih kiselina, a ako ih žvačete uklanjaju plak sa zuba. Uz sve to snižavaju loš kolesterol. Brokula je prepuna vitamina B9, odličan je saveznik u borbi protiv anemije, a uz to je puna antioksidansa koji služe za borbu protiv stanica karcinoma. Uvjerljivo najzdravija je sirova.

Obična jabuka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, astme i karcinoma. Pokušajte nabaviti domaće neprskane jabuke, jer je kora puno bogatija antioksidansima. Pomalo egzotični đumbir sjajan je za borbu protiv gripe i prehlade, a trudnicama odlično pomaže protiv mučnina.

Luk sprječava razvoj Helioabactere Pylori u probavnom sustavu i poboljšava protok krvi održavanjem čistoće krvožilnog sustava. Zeleni špinat spada u superhranu, jer njegova velika količina magnezija održava tonus mišića i regulira razinu šećera u krvi te krvni pritisak.

Kelj ima široku primjenu u nizu jela, a brine se za kosti i sprječava pojavu raka prostate.

Za kraj, nezaobilazni limun prepun vitamina C, pomaže apsorpciji antioksidansa iz zelenog čaja i željeza iz plodova mora. 

30.12.2012. 21:40:00
http://m.metro-portal.hr/namirnice-koje-pomladjuju-tijelo/75717/