objavljeno 10.08.2015. 13:20:00
STRAŠNO!

Namirnice koje najviše uništavaju Zemlju

Hrana koju konzumiramo ima velik utjecaj na organizam, i to je svima jasno, ali jeste li ikada razmišljali o tome kako hrana koju jedete utječe na okoliš? Donosimo vam šest namirnica koje najgore utječu na okoliš

Palmino ulje je najjeftinije, ali i najgore
Palmino ulje je najjeftinije, ali i najgore (Arhiva)

Namirnice koje trošimo svakodnevno ponekad rade više štete nego koristi, jer uzgojem potroše toliko resursa da se stvarno treba zabrinuti. Donosimo popis šest namirnica koje najviše uništavaju okoliš.

Flaširana voda - samo Amerikanci godinje iskoriste 50 milijardi plastičnih boca, a reciklira ih se samo 23 posto. To znači da ih 38 milijardi završi na otpadu. A to su podaci koji se odnise samo za SAD,

Govedina - prema podacima UN-a preko 18 posto stakleničkih plinova dolazi od krava. Jedna krava koristi više zemlje, više vode i proizvodi više stakleničkih plinova nego 40 ljudi godišnje. Zbog uzgoja goveda uništeni su milijuni hektara tropskih područja kako bi se zasadila soja i kukuruz koji se koriste kao hrana za krave.

Kava - prema podacima Međunarodne svjetske organizacije za kavu potreba za ovim napitkom u sljedećih 5 godina narast će za 25 posto. Zbog toga se očekuje još brže širenje plantaža kave koje su ionako ogromne. U uzgoju kave prava opasnost dolaziod masovne upotrebe pesticida, herbicida, fungicida i umjetnih gnojiva koji se u velikim količinama ispiru u tlo.

Palmino ulje - najjeftinije ulje za kuhanje koje postoji. Pogledajte na deklaracije čipsa, žitnih pauhuljica, bombona i krekera i vidjet ćete da je palmino ulje jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji ovih namirnica. Da bi se odgovorilo rastućim potrebama za ovim uljem proširuju se plantaže, najčešće na račun stoljetnih tropskih prašuma.

Šećer - osim što loše utječe na zdravlje, šećer je loš i za planet. Prema podacima World Wildlife Fonda više od 121 zemlje svijeta proizvodi šećer. Godišnje ga se proizvede 145 milijuna tona. Za njegovu prizvodnju potrebne su velike količine vode, mnogo umjetnih gnojiva i velike obradive površine zbog kojih se uništavaju prirodna staništa mnogih vrsta biljaka i životinja.

Tuna plave peraje - ako ju ne prestanemo jesti uskoro je više neće biti. Pretjeran izlov ovu vrstu ribe gura prema izumiranju. Prema nekim izviješćima u prošlom stoljeću izlovljeno je 96 posto ukupne populacije ove ribe.

10.08.2015. 13:20:00
http://m.metro-portal.hr/namirnice-koje-najvise-unistavaju-zemlju/93243/